Østrigs højrefløj øjner chance for at udnævne Orban-venlig kansler

29. SEP 2024 • 06:00UDLAND

Frihedspartiet fra Østrigs yderste højrefløj spås til valget at komme tættere på kanslerposten end nogensinde.

Frihedspartiet (FPÖ) fra den yderste højrefløj i Østrig og dets leder, Herbert Kickl, kommer søndag tættere på kanslerposten end nogensinde, når Østrig går til parlamentsvalg.

Det spår meningsmålinger op til valget, hvor sejren ser ud til at gå til enten Frihedspartiet eller det regerende centrumhøjreparti, Østrigs Folkeparti (ÖVP).

Kathrin Stainer-Hämmerle, professor i statskundskab ved Carinthiauniversitetet i Østrig, siger, at "det, der er på spil, er, om FPÖ skal udnævne en kansler eller ej".

- Sker det, må man sige, at Østrigs rolle i EU vil være mærkbart anderledes. Kickl har ofte sagt, at Viktor Orbán er en rollemodel for ham, og at han vil stå skulder til skulder med ham, siger Stainer-Hämmerle.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er en af de mest EU-skeptiske regeringschefer i unionen. Han har eksempelvis flere gange udtrykt skepsis over for blandt andet EU's fælles linje om at bakke op om Ukraine i krigen mod Rusland.

FPÖ har ligeledes modsat sig EU's støtte til Ukraine og sagt, at Østrig bør forholde sig neutralt i konflikten.

Partiet lægger desuden en hård linje over for indvandring og har lovet strammere regler for asylansøgere.

FPÖ vandt i juni en snæver sejr på mindre end ét procentpoint over ÖVP, da Østrig holdt valg til Europa-Parlamentet.

Siden da har partiet ført over kansler Karl Nehammers ÖVP i meningsmålingerne, om end føringen nu er skrumpet til næsten ingenting.

Uanset hvem der løber med titlen som landets største parti, er det usandsynligt, at vedkommende ender med et flertal.

Matematikken lægger umiddelbart op til en samarbejdsregering mellem ÖVP og FPÖ, men retorikken mellem Herbert Kickl og Karl Nehammer har ikke ligefrem været venligt stemt op til valget.

Nehammer har kaldt Kickl en "giftig trussel".

Alexander Van der Bellen, som er Østrigs præsident og har til opgave at udpege et parti til at danne regering, har luftet sine tanker om, at han måske kan stoppe FPÖ's forsøg på at danne regering.

Ifølge præsidenten er der ikke noget i Østrigs forfatning, som tvinger ham til at bede netop lederen fra det største parti om at forsøge at danne regering.

Han kunne i og for sig på lovlig vis udpege Nehammer igen - om end det vil bryde med en langvarig tradition i Østrig.

De første valgsteder i Østrig åbner søndag klokken 6.00.

Valgstederne lukker klokken 17.00.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT