Israel forsøger at eliminere Hizbollahs raketsystemer i Libanon

29. SEP 2024 • 06:22UDLAND

Israel forsøger med nye angreb i Libanon at eliminere blandt andet en række af Hizbollahs raketsystemer.

Israels militær, IDF, har natten til søndag og i de tidlige morgentimer gennemført nye angreb mod den væbnede shiamuslimske bevægelse Hizbollah i Libanon.

Det oplyser militæret ifølge nyhedsbureauet Reuters.

IDF oplyser ikke præcist, hvor det har gennemført angrebene. Militæret oplyser dog, at det har angrebet en række mål med forbindelse til Hizbollah, heriblandt raketsystemer.

Der er tidligt søndag morgen ikke kommet nogen meldinger om, at nogen skulle være kommet til skade. Det står umiddelbart ikke klart, hvor omfattende materielle skader angrebene har medført.

Israel intensiverede mandag deres angreb i Libanon markant.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har svoret, at man ikke stopper, før Hizbollah er elimineret fuldstændigt.

Hizbollah er en af de bevægelser, som udgør den såkaldte modstandsakse; en række væbnede bevægelser, som med støtte fra det iranske præstestyre bekæmper Israel.

Også den palæstinensiske bevægelse Hamas, som kæmper mod Israel i Gazastriben, er en del af aksen.

Siden krigen mellem Israel og Libanon i 2006 har Hizbollah udvidet sit arsenal af raketter, som anslås at bestå af mere end 120.000 med længere rækkevidde end tidligere.

Flere internationale tænketanke anslår, at bevægelsen råder over flere end 20.000 trænede soldater og udgør en langt mere sofistikeret hær end for eksempel Hamas i Gazastriben.

Bevægelsen mistede fredag sin hidtidige leder, Hassan Nasrallah, som blev dræbt i et større israelsk luftangreb mod den sydlige del af Libanons hovedstad, Beirut.

En række andre højtstående Hizbollah-profiler blev også dræbt i angrebet.

Det libanesiske sundhedsministerium oplyste lørdag, at de israelske angreb i de foregående 12 dage havde kostet 1030 mennesker livet. Det står umiddelbart ikke helt klart, hvor mange af dem der er civile.

En talsmand for UNHCR, der er FN's Flygtningeorganisation, oplyste lørdag, at 211.319 personer er blevet drevet fra deres hjem siden oktober sidste år i Libanon.

Af dem er omkring 118.000 flygtet fra deres hjem siden mandag, hvor Israel optrappede angrebene.

Resten er flygtet fra det sydlige Libanon, hvor der har været skudvekslinger mellem Israel og Hizbollah siden oktober sidste år, efter at den palæstinensiske Hamas-bevægelse angreb Israel.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT