Ydmyg Skjelmose glæder sig til at få hjælp fra sit idol

29. SEP 2024 • 10:02SPORT

Som VM-kaptajn skal Mattias Skjelmose vænne sig til at dirigere med mere erfarne landsmænd.

Med en samlet femteplads i Vuelta a España og store sejre på cv'et har Mattias Skjelmose for længst demonstreret, at han kan køre om kap med verdens bedste cykelryttere.

Alligevel er den 24-årige amagerkaner ydmyg over at være udnævnt til kaptajn for det danske landshold, der søndag jagter VM-succes i landevejsløb i Zürich.

Her kan han forvente hjælp fra syv stærke landsmænd, deriblandt rutinerede Jakob Fuglsang, som Skjelmose begejstret fulgte på tv som barn.

- Selvfølgelig har jeg set op til ham. Han har vundet Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt. Han har vundet Critérium du Dauphiné to gange. Han har vundet OL-sølv, opremser Skjelmose.

- Han er bare en klasserytter. Det er stort for mig, men det er da også mærkeligt, at en mand, der var med i de Tour de France, jeg sad og så, da jeg var barn, nu skal hjælpe mig med at præstere.

Skjelmoses forhåbning om et topresultat kan dog blive ødelagt af en skade i ryggen. Søndag formiddag inden VM-starten siger landstræner Anders Lund til TV 2 Sport, at Skjelmose lavede en bevægelse, som sat har sat sig i ryggen, men at Skjelmose stiller til start, selv om han føler sig generet.

39-årige Fuglsang har selv været dansk VM-kaptajn adskillige gange, men har affundet sig med, at han ikke længere er den feterede resultatjæger, han var engang.

I stedet lever han sig ind i sin nye rolle som erfaren bjerghjælper for holdkammerater med fremtiden foran sig.

- Jeg fik selv hjælp af Jens Voigt (tysk stjernerytter, red.), da jeg var en purung knægt. Han kom og sagde: "Hør her. Sig til, hvis jeg kan hjælpe med noget, for jeg er her for at hjælpe dig".

- I mine øjne er det helt naturligt. Mattias har gjort det rigtig godt. Han kørte en flot Vuelta og virker til at være i storform, så det er er helt normalt. At jeg så er meget ældre end ham, det er, hvad det er, siger Jakob Fuglsang.

At Skjelmose skulle være en dansk spydspids ved dette VM, har stået klart længe. I hvert fald siden Jonas Vingegaard meddelte, at han havde afsluttet sæsonen og derfor ikke stod til rådighed.

Med 4500 højdemeter fordelt på godt et par håndfulde halvhårde stigninger passer ruten til en mand med Skjelmoses kvaliteter.

Nu skal han bare vænne sig til at være kaptajn for et stærkt besat landshold, hvor seks af de syv holdkammerater er ældre og mere erfarne end han selv.

- Jeg har tænkt over det, siger Skjelmose.

- Det kan være svært at sige til så store navne, at de skal køre for mig. Jeg skal prøve at få dem til at forstå, at jeg vil gøre alt, og at det hele handler om Danmark.

- At jeg er kaptajn, behøver heller ikke at betyde, at det er mig, der skal tage beslutningerne. En mand som Fuglsang har prøvet langt mere end mig, og jeg skal lytte til, hvad han siger, fastslår Mattias Skjelmose.

Ud over Skjelmose og Fuglsang stiller Danmark med Frederik Wandahl, Mads Pedersen, Michael Valgren, Kasper Asgreen, Magnus Cort og Mikkel Honoré.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT