PORTRÆT: Magtfuld Hizbollah-leder er død

28. SEP 2024 • 15:33UDLAND

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah har i flere år levet i skjul. Nu er han død efter et israelsk luftangreb.

Hizbollahs øverste leder, Hassan Nasrallah, var på samme tid en af Libanons mest magtfulde og en af de personer, der var omgærdet af mest mystik.

Han var manden, der alene kunne bestemme mellem at føre krig eller at søge forsoning, og så sås han kun yderst sjældent i offentligheden.

Nasrallah levede nemlig i konstant frygt for et attentat fra ærkerivalen Israel, som han i årevis stod i spidsen for at bekrige.

Fredag sendte Israel en ny række luftangreb mod Beirut, og ifølge israelske medier var den magtfulde Hizbollah-leder blandt målene.

Det lykkedes Israel at ramme Nasrallah i angrebet. Det bekræfter både Hizbollah og det israelske militær lørdag.

Nasrallah, der blev 64 år, havde kultstatus blandt sine shiamuslimske tilhængere og også stor indflydelse på Libanons samfundsinstitutioner. Og så rådede han hos Hizbollah over et våbenarsenal, der langt overgår den nationale hærs.

Nasrallah var Hizbollahs øverste leder siden 1992, hvor han var blot 32 år. Han overtog fra Abbas al-Musawi, der også blev dræbt af Israel.

I sommeren 2006 stod han i spidsen for en blodig krig mod Israel, og siden dengang er han kun få gange blevet set i offentligheden.

I et sjældent interview i 2014 sagde han, at han ofte sover forskellige steder. Han afviste dog meldinger om, at han bor i en bunker.

Han sagde også, at han stadig har føling med det libanesiske folk.

- Hele idéen med sikkerhedstiltag er, at man holder det hemmeligt, hvor man opholder sig. Men det stopper mig ikke fra at tage rundt og se, hvad der foregår, sagde han til den Hizbollah-støttede avis Al-Akhbar.

Nasrallah optrådte indtil sin død stadig i ny og næ side om side med ledere fra andre militante grupper, der - ligesom Hizbollah - er støttet af Iran.

Han blev generelt betragtet som en dygtig taler, der både kunne tale sine militante støtter op til krig, men også bruge humor til at nedgøre sine modstandere.

Mens Nasrallah var voldsomt populær blandt sine støtter, så var han også lagt for had i andre dele af Libanon - blandt andet de mindre religiøse.

Hassan Nasrallah blev født i en fattig forstad til Beirut den 31. august 1960.

Han var indtil sin død gift og havde fire børn, der stadig er i live. Hans ældste søn blev i 1997 dræbt som 18-årig i kampe med israelske styrker.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT