Nasrallahs fætter ligner et godt bud på Hizbollahs næste leder

29. SEP 2024 • 04:45UDLAND

Hashem Safieddine, som USA har udpeget som terrorist, betragtes som Hassan Nasrallahs mulige afløser.

Hizbollah skal på jagt efter en ny leder, efter at bevægelsens hidtidige overhoved og samlingspunkt, Hassan Nasrallah, fredag blev dræbt.

Nasrallah, der stod i spidsen for Hizbollah i 32 år, blev dræbt i et omfattende israelsk luftangreb. Og derfor har den libanesiske bevægelse altså brug for en arvtager for den mangeårige chef.

I kulissen står Hashem Safieddine efter sigende klar.

Han er Nasrallahs fætter og ifølge nyhedsbureauet Reuters og mediet Al Jazeera et varmt emne som mulig afløser.

Safieddine, der er født i 1964, er allerede en stor profil i Hizbollah.

Som leder af bevægelsens eksekutive råd står han i spidsen for Hizbollahs politiske affærer. Han sidder også i et andet af gruppens råd, hvor der bliver taget stilling til Hizbollahs militære operationer.

Derudover er der flere ligheder mellem ham og afdøde Nasrallah.

Blandt andet ligner Safieddine og Nasrallah, der er fætre på deres mødres side, til forveksling hinanden, skriver Reuters.

De har begge været kendt for at bære traditionelle religiøse klæder og en sort turban, der skal symbolisere, at de stammer fra profeten Muhammed.

Safieddine har gennem årene været hård i sin kritik af USA.

I 2017, hvor Donald Trump var præsident, sagde han, at "USA's mentalt hæmmede og vanvittige administration, som ledes af Trump, ikke vil være i stand til at gøre ondt på modstandsbevægelsen (Hizbollah, red.)".

Samme år stemplede USA's udenrigsministerium Safieddine som terrorist.

Hizbollah-bevægelsen har tætte bånd til Iran, og det samme har Hashem Safieddine. Hans bror Abdullah Safieddine fungerer i dag som Hizbollahs særlige udsending i Iran, skriver Al Jazeera.

Hashem Safieddines søn Redha er desuden gift med datteren til den afdøde general Qassem Soleimani, der blev dræbt af USA i 2020.

Israel og Hizbollah er mangeårige fjender. Det seneste års tid er kampene mellem dem intensiveret sideløbende med Israels krig i Gaza.

Fredag kulminerede det med et stort israelsk luftangreb. Hassan Nasrallah blev dræbt, og det samme gjorde flere andre Hizbollah-ledere.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT