Boris Johnson overvejede at stjæle coronavacciner i Holland

28. SEP 2024 • 23:48UDLAND

Boris Johnson indrømmer i en kommende selvbiografi, at det var en "skør" plan at begå indbrud i lagerbygning.

Boris Johnson undersøgte tilbage i 2021, om det var muligt at begå et indbrud fra vandsiden i en lagerbygning i den hollandske by Leiden, for at få fat i flere coronavacciner.

Det indrømmer den tidligere britiske premierminister i en kommende selvbiografi ifølge The Guardian.

I et uddrag af bogen, som er blevet offentliggjort i Daily Mail, skriver Boris Johnson, at han bestilte en vurdering af, hvorvidt det ville være praktisk muligt at gennemføre en sådan mission for at "tage det, der retmæssigt var vores, og som Storbritannien desperat havde brug for".

Ifølge uddraget diskuterede han planen med højtstående embedsmænd i militæret i marts 2021, skriver The Guardian.

Ifølge Boris Johnson sagde generalløjtnant Douglas Chalmers, at det bestemt var muligt at gennemføre planen.

Planen omfattede gummibåde, som skulle sejle ind i de hollandske kanaler for at nå til lagerbygningen. Når vaccinerne var sikret skulle de køres væk med lastbil for at nå til havnene ud til Den Engelske Kanal.

Douglas Chalmers fortalt dog til den daværende premierminister, at det ville være svært at gennemføre missionen uden at blive opdaget. Og det ville samtidig betyde, at Storbritannien ville være nødt til at forklare, "hvorfor vi reelt set invaderede en langvarig Nato-allieret", skriver Johnson i bogen ifølge The Guardian.

- Selvfølgelig vidste jeg, at han havde ret. Og i mit stille sind var jeg enig i det, alle tænkte, men som ingen havde lyst til at sige højt: At hele planen var skør, lyder det fra Boris Johnson.

I det offentliggjorte uddrag af selvbiografien kalder Boris Johnson også sin 56-års fødselsdag under coronanedlukningen for en "sølle" begivenhed.

- Her er det, der faktisk skete den dag. Jeg stod kort på min plads i lokalet, hvor jeg havde møder i løbet af dagen, mens finansministeren og diverse medarbejdere sagde tillykke med fødselsdagen, skriver han.

- Jeg så ingen kage. Jeg spiste for pokker ingen kage. Hvis dette var en fest, var det den mest sølle begivenhed i historien om menneskelige festligheder. Jeg var kun lige kommet over covid-19. Jeg sang ikke. Jeg dansede ikke, lyder det videre.

Boris Johnson trådte tilbage i begyndelsen af september 2022. Det skete efter en række skandaler, der først og fremmest drejede sig om fester i Downing Street, mens hele landet var under streng nedlukning under pandemien.

Downing Street i London er officiel residens for premierministeren.

Johnson fik en bøde af politiet, da han deltog i en fest, hvor hans fødselsdag blev fejret i Downing Street i juni 2020, mens landet var lukket ned. Han blev dermed den første premierminister, som har fået en bøde.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT