Frankrig og Tyskland donerer milliardbeløb til kriseramte Libanon

24. OKT 2024 • 14:55UDLAND

Frankrig og Tyskland giver knap 1,5 milliarder til Libanon, hvor konflikten mellem Hizbollah og Israel hærger.

Frankrig vil donere bistand til en værdi af 100 millioner euro - omtrent 750 millioner danske kroner - til Libanon.

Det siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, torsdag på en international pressekonference om landet, hvori Israel er i konflikt med den militante shiamuslimske bevægelse Hizbollah.

Konferencen finder sted i Paris.

Også Tyskland lover at sende ekstra hjælp til det kriseramte land. 96 millioner euro vil blive sendt til Libanon, oplyser udenrigsministeriet på konferencen.

Det svarer til 716 millioner danske kroner.

Dermed donerer de to lande tilsammen beløb for knap 1,5 milliarder danske kroner.

Også EU vil støtte Libanon, oplyser EU's udenrigschef, Josep Borrell, ifølge Reuters.

Den libanesiske hær vil modtage 60 millioner euro over de næste to år, lyder det. Det er næsten 450 millioner danske kroner.

Israel angriber dagligt den militante shiamuslimske bevægelse Hizbollah i Libanon, der er hårdt ramt af ødelæggelserne fra konflikten.

FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, har udtalt, at konflikten presser civile libanesere til at flygte til nabolandet Syrien.

Israel har ifølge FN beordret evakuering af en fjerdedel af Libanon.

I begyndelsen af oktober meddelte UNHCR, at de fleste af de knap 900 tilflugtssteder, som Libanons myndigheder har oprettet i blandt andet skoler, er fyldt til randen med fordrevne mennesker.

Repræsentanter for 70 regeringer og 15 internationale organisationer deltager på konferencen i Paris. Formålet med konferencen er at skaffe mindst 500 millioner euro - 3,7 milliarder danske kroner - i humanitær hjælp og at presse på for en våbenhvile.

Libanon har oplyst, at det mangler omtrent 250 millioner dollar per måned for at afhjælpe krisen. Det svarer til 1,7 milliarder kroner.

Frankrig har gamle bånd til Libanon, da landet engang har været en del af Frankrig. Frankrig har sammen med USA forsøgt at sikre en våbenhvile.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er på rundrejse i Mellemøsten for at give parterne det sidste skub til en potentiel våbenhvile før det amerikanske præsidentvalg, der finder sted om under to uger.

/ritzau/AFP/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT