Minister stopper al adoption fra Sydafrika til Danmark

24. OKT 2024 • 14:19INDLAND/KRIMINAL

Der er ifølge Ankestyrelsen ikke sikkerhed for, at adoption fra Sydafrika sker lovligt, etisk og forsvarligt.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) tilbagekalder tilladelse til at yde adoptionshjælp for børn fra Sydafrika.

Det skriver Social- og Boligministeriet i en meddelelse.

Det sker på baggrund af en indstilling fra Ankestyrelsen, der har vurderet, at der ikke er sikkerhed for, at adoptioner fra Sydafrika foregår på et lovligt, etisk og forsvarligt grundlag.

Det skyldes, at Sydafrika ifølge Ankestyrelsen ikke har en myndighedsstruktur og en lovgivning, der er i overensstemmelse med Haagerkonventionen om adoption.

Konventionen fastlægger en række grundprincipper for international adoption.

Det vil med social- og boligministerens beslutning ikke længere være muligt at adoptere børn fra Sydafrika til Danmark.

Beslutningen vil ikke få konsekvenser for de sager, hvor der allerede er sket matchning mellem et barn i Sydafrika og ansøgere i Danmark, skriver ministeriet.

Ansøgere, som er på venteliste til at adoptere et barn fra Sydafrika, henvises til Ankestyrelsen for yderligere information om deres muligheder.

Sophie Hæstorp Andersen understreger, at hun har stor sympati for de familier, som nu er et skridt længere væk fra deres drøm om at få et barn.

- Det udslagsgivende i denne sag er og bliver dog, at internationale adoptioner kun skal gennemføres, når der er sikkerhed for, at det er for barnets bedste. Det kan vi ikke længere være sikre på, når det gælder Sydafrika, siger hun i pressemeddelelsen.

Allerede i december blev den adoptionsformidlende organisation Danish International Adoptions (DIA) samarbejde med Sydafrika suspenderet.

Ankestyrelsen sætter samtidig gang i et skærpet tilsyn med nye adoptioner fra alle lande gennem DIA.

16. januar i år meddeler DIA, at organisationen på et ekstraordinært bestyrelsesmøde har besluttet at stoppe sit virke.

I et brev til social- og boligministeren dateret 30. september skriver DIA, at organisationen vil overdrage sine opgaver med at formidle adoptioner til staten i løbet af oktober.

DIA blev til gennem en fusion af AC Børnehjælp og DanAdopt i 2015. DIA er i dag den eneste formidler af internationale organisationer.

Sophie Hæstorp Andersen siger i pressemeddelelsen, at hun vil finde en løsning for international adoption fremover.

Når hun har et bud, vil hun drøfte det med Folketingets partier, lyder det.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT