Venezuelas oppositionsledere tildeles EU-pris i kamp for demokrati

24. OKT 2024 • 13:09UDLAND

Oppositionsledere i Venezuela repræsenterer befolkningen i kampen for demokrati og tildeles derfor EU-pris.

De venezuelanske oppositionsledere María Corina Machado og Edmundo González tildeles EU-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharovprisen, for tankefrihed.

De to "repræsenterer Venezuelas befolkning i kampen for at genoprette frihed og demokrati", lyder begrundelsen fra EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola.

- Edmundo og María kæmper for en fri, retfærdig og fredelig magtoverdragelse og har frygtløst forsvaret de værdier, som millioner af venezuelanere og dette parlament holder så meget af: retfærdighed, demokrati og retsstatsprincippet, lyder det.

Venezuela afholdt præsidentvalg i juli. Præsident Nicolas Maduro hævdede at have genvundet posten for tredje gang, selv om der var udbredte meldinger om valgfusk.

Store dele af det internationale samfund mener, at Maduro tabte valget, og oppositionen offentliggjorde stemmeoptællinger, som ifølge dem viste, at Gonzalez vandt en overbevisende sejr.

Men landets øverste valgmyndighed, CNE, erklærede den siddende præsident, Nicolas Maduro, for vinder med 51 procent af stemmerne. Gonzalez - som er eftersøgt af de venezuelanske myndigheder - flygtede til Spanien.

Sakharov-prisen blev indstiftet i 1988 og gives til personer og organisationer, der forsvarer menneskerettigheder og demokrati.

Blandt tidligere modtagere af prisen er Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela og den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

Sidste år gik prisen til den iranske kvinde Mahsa Amini for den protestbevægelse, der blev udløst i kølvandet på hendes død.

Hun døde den 16. september 2022 efter at have været i det iranske moralpolitis varetægt. Hun blev anholdt, fordi hendes hijab ifølge de iranske myndigheder ikke dækkede håret godt nok.

Efter hendes død var der i Iran nogle af de største protester mod landets præstestyre, siden det indtog magten efter en revolution i 1979. Det skabte bevægelsen "Kvinde, liv, frihed" i landet.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT