Børn arbejdede med asbestholdige tagplader i Sønderborg

14. OKT 2024 • 12:04INDLAND/KRIMINAL

Arbejdstilsynet har underrettet blandt andet politiet om unge, der arbejdede med asbestholdige tagplader.

På et tilsynsbesøg på en landejendom i Sønderborg Kommune er Arbejdstilsynet stødt på børn i alderen 14 til 15 år, der var i færd med at rive asbestholdige eternittagplader ned.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Arbejdet, som de unge har udført, beskrives som livsfarligt.

Byggepladsen fik besøg af Arbejdstilsynet 18., 19 og 20. september og gav i den forbindelse 14 strakspåbud.

Påbuddene blev givet på grund af det ulovlige arbejde, som de unge udførte samt deres arbejde med farlige stoffer og materialer uden at bruge sikkerhedsforanstaltninger.

Børnene udførte arbejdet for en virksomhed, der ligger på Vestsjælland.

Både politi, Skattestyrelsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Sønderborg og Odsherred kommune er blevet underrettet om de mindreårige, der arbejdede med de asbestholdige plader.

Arbejdstilsynet oplyser til Ekstra Bladet, at sagen er blevet anmeldt til Midt- og Vestsjællands Politi.

Asbest var tidligere meget anvendt i byggematerialer og isolering. Det er blevet gjort forbud i Danmark og mange andre lande.

Hvis man indånder asbestfibre, kan de sætte sig fast i lungevævet, hvilket ifølge lex.dk kan give en lidelse, der kaldes asbestose og øge risikoen for lungekræft.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) understreger, at både hun og myndighederne tager sagen alvorligt.

- Det kan ikke indskærpes nok, hvor farligt det er at arbejde med asbestholdige tagplader uden at være beskyttet ordentligt, og så er det selvfølgelig fuldstændigt uhørt at bruge mindreårige i så farligt et stykke arbejde, siger hun.

Spørgsmål: Kan man undgå en sag som denne her i fremtiden?

- Vores love er i hvert fald klare. Det her er voldsomt, helt uhørt og langt på den anden side af, hvad der nogensinde har været tilladt i Danmark. Vi kan ikke indskærpe nok, at det er farligt at arbejde med asbest. Der er en grund til, at vores lovgivning er stram og bliver endnu strammere 1. januar, siger hun.

Fra 1. januar skal virksomheder være autoriseret, før de må nedrive asbestholdigt materiale.

Spørger man Blik- og Rørarbejderforbundets formand, Henrik W. Petersen, skal det kaste en hård straf af sig, hvis man lader børn arbejde med asbest.

- Det er så kynisk og groft, det der er foregået. Vi slås med ulovlig fjernelse af asbest hver dag, men at nogen kan finde på sætte børn til det, er det mest forbryderiske og kyniske, jeg har oplevet, siger han i en pressemeddelelse.

Han glæder sig samtidig over, at myndighederne er skredet ind.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT