FN-rapport: 1,1 milliard mennesker lever i akut fattigdom

17. OKT 2024 • 06:53UDLAND

Årlig fattigdomsundersøgelse fra FN er landet, og den maler et foruroligende billede, siger FN-statistiker.

Mere end en milliard mennesker i verden lever i akut fattigdom - og omkring halvdelen af dem er børn.

Det viser en ny rapport, som er udkommet torsdag.

Rapporten er udarbejdet af FN's udviklingsprogram, UNDP og det britiske forskningscenter Ophi.

Her fremhæves det blandt andet, at antallet af personer, som lever i akut fattigdom, er tre gange højere i lande, som er i krig.

UNDP og Ophi har siden 2010 sammen udgivet det såkaldte "Multidimensional Poverty Index", også kaldet MPI, hvor der indhentes data fra 112 lande med en samlet befolkning på 6,3 milliarder mennesker.

De udarbejder undersøgelsen på baggrund af indikatorer som manglen på boliger, sanitet, elektricitet, brændstof og fremmøde i skolerne.

- MPI for 2024 maler et foruroligende billede: 1,1 milliard mennesker oplever flerdimensional fattigdom, og ud af dem lever 455 millioner i skyggen af konflikt, siger Yanchun Zhang, som er ledende statistiker ved UNDP.

- For de fattige mennesker i konfliktramte lande er kampen for at få opfyldt basale behov en meget hårdere og mere desperat kamp.

Med rapporten tegnes et billede, som ligner den konklusion, som også sidste års rapport nåede frem til.

Her gjaldt den akutte fattigdom 1,1 milliard mennesker ud af 6,1 milliarder på tværs af 110 lande, lød det.

Og tilsyneladende er særligt verdens yngre borgere ramt af fattigdommen.

Ifølge rapporten lever 584 millioner personer under 18 år i "ekstrem fattigdom". Det svarer til 27,9 procent af alle verdens børn, mens tallet for voksne ligger på 13,5 procent.

En af rapportens andre konklusioner lyder, at 83,2 procent af verdens fattigste indbyggere bor i subsaharisk Afrika og i det sydlige Asien.

Indien er det land med flest ekstremt fattige indbyggere. Her lever 234 millioner ud af befolkningens i alt 1,4 milliarder i ekstrem fattigdom.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT