Mette Frederiksen ser endelig tegn på ny EU-kurs over for migration

17. OKT 2024 • 10:00UDLAND

De ydre grænser skal styrkes, flere skal hjemsendes, og man ser på modtagecentre i tredjelande, siger Mette F.

EU-landene er "endelig" ved at ændre asylpolitikken. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) forud for EU-topmødet torsdag i Bruxelles.

Her er Danmark sammen med Holland og Italien medværter for et møde for flere EU-lande, der presser på for stramninger. Og nu er der lydhørhed, mener den danske statsminister.

- Der er ændringer nu, endelig. Heldigvis for Europa. Vi har stærkt brug for at få styrket vores ydre grænse, få hjemsendt folk, der ikke har et grundlag at være på i Europa.

- Og så er vi også en gruppe lande, der er optaget at finde nye løsninger. Eksempelvis modtagecentre uden for Europa, som vi har arbejdet for i mange år, siger Mette Frederiksen.

Forud for EU-topmødet har EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i et brev til EU-landene fastslået, at hun er klar til stramninger for at få sendt flere hjem.

Von der Leyen åbner samtidig for at se på modtagecentre i tredjelande. I 2018 konkluderede EU-Kommissionen ellers, at sådanne centre ikke ville være forenelige med EU-lovgivningen.

Fælles for kursændringen er, at det er gået op for stadig flere EU-lande og EU-Kommissionen, at mange af de mennesker, der kommer til Europa, faktisk ikke har krav på asyl.

I sidste uge fastslog den svenske migrationsminister, Johan Forssell, at tre ud af fire af de personer, der søger asyl i Sverige, får afslag.

Men de rejser ikke hjem. Derfor er der brug for både at skærpe de ydre grænse, se på modtagecentre uden for EU og øge antallet af tilbagesendelser, er vurderingen.

- Jeg er rigtig rigtig glad for, at der nu begynder at være andre regeringer i Europa, der begynder at se, at vi ikke bare kan blive ved. Det er ikke godt for Europa, det der sker, men det er rigtig godt, at vi begynder at have noget politisk velvilje, siger Mette Frederiksen.

Hun vurderer, at holdningsskiftet er reelt, efter at Danmark ifølge Mette Frederiksen længe har stået alene i Europa med sin stramme asyl- og migrationspolitik.

- Jeg kan huske, da jeg rejste til Bruxelles og første gang rejste denne dagsorden. Der var det lidt som at råbe i en tom håndboldhal i Jylland, hvor der ikke kom noget tilbage.

- Nu er der rigtig mange lande, der arbejder sammen om det her. Så set med danske briller er det en ekstremt positiv udvikling, siger Mette Frederiksen.

Hun mener, at det er logisk udvikling, efter at Europa over flere årtier har taget i mod flere millioner mennesker udefra.

- Der er ingen, der tror, at mennesker flygter for sjov. Der er mange krige og konflikten i verden. Men vi kan simpelthen ikke blive ved med at tage så mange mennesker ind i Europa.

- Der har været en konflikt mellem almindelige mennesker og det politisk lag i rigtig mange lande. Rigtig mange europæere er trætte af, at vi hjælper folk udefra, som kommer hertil og begår kriminalitet, mens andre er radikaliserede.

- Det skaber en masse problemer, og vi kan ikke fortsætte sådan. Vi har brug for europæiske lande med sammenhængskraft. Derfor er der en grænse for, hvor mange vi kan hjælpe, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT