DF vil droppe aftale om lettere statsborgerskab mellem nordiske lande

17. OKT 2024 • 11:35ERHVERV/POLITIK

Sverige har tildelt statsborgerskab til mange tusind indvandrere, og derfor vil DF opsige nordisk aftale.

Dansk Folkeparti vil gøre op med, at det er langt nemmere at få statsborgerskab i et nordisk land, hvis man i forvejen er statsborger i et andet nordisk land.

Det skyldes især Sverige, at partiet nu vil skrotte ordningen, som Danmark har været en del af siden 1950.

- Når Sverige har tildelt mere end en million mennesker statsborgerskaber siden år 2000, så er det så ansvarsløs en politik, at vi er nødt til at tage den aftale op til genovervejelse, siger udlændingeordfører Mikkel Bjørn til TV 2.

Aftalen gør det nemmere, hvis eksempelvis en svensker eller nordmand vil være dansk statsborger og omvendt. Den er samtidig et historisk symbol på det nordiske fællesskab.

Men det er Dansk Folkeparti klar til at gøre op med.

Mikkel Bjørn henviser til, at Sverige siden årtusindskiftet har tildelt svensk statsborgerskab til samlet set 1,2 millioner mennesker, som fortrinsvis kommer fra Mellemøsten.

Han mener ikke, at de har noget kulturelt til fælles med Danmark.

Førstegenerationsindvandrere i de nordiske lande er ikke berettiget til at få dansk statsborgerskab gennem de lempeligere regler. Men det kan deres børn være ifølge Mikkel Bjørn, som er formand for Indfødsretsudvalget i Folketinget.

Han har ikke tallene for, hvor mange der benytter sig af aftalen. Men han forsvarer at træde ud af aftalen alligevel.

- Fordi vi kender tallene for tildeling af svenske statsborgerskaber, og 1,2 millioner statsborgerskaber siden år 2000 er så abnormt et tal, at der ikke er ord for, hvor uansvarligt det tal er, siger han og kalder det "rettidig omhu".

Tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser, at 97 svenskere i år har fået dansk statsborgerskab.

Siden 2019 har 502 svenskere fået et indfødsretsbevis. For tidligere norske statsborgere er tallet 31, for finske er det 108 og for islandske er tallet 333 siden 2019 ifølge TV 2.

Tallene fortæller dog ikke, om der er tale om eksempelvis andengenerationsindvandrere fra Mellemøsten.

Socialdemokratiet erkender, at der er en udfordring, fortæller partiets indfødsretsordfører, Anders Kronborg. Men partiet kommer ikke til at stemme for - i første omgang.

- Vi skal have fuldstændig sikkerhed for, at de, der får dansk statsborgerskab, er nogle, der vil Danmark og ikke er i kriminelle miljøer.

- Der kan vi jo bare se en udfordring i de nordiske lande og i særdeleshed i Sverige, hvor der er en stor udfordring med integrationen af personer med anden etnisk baggrund end svensk, siger han til TV 2.

Hvis problemet ikke er stort, vil det i så fald heller ikke være "så stort et problem" at stramme reglerne, uddyber han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT