Dan Jørgensen må vente til november på høring af nye EU-kommissærer

2. OKT 2024 • 19:47UDLAND

EU-Parlamentet vil først i begyndelsen af november gennemføre høringer af kandidater til EU-Kommissionen.

Danmarks kandidat til en post i EU-Kommissionen, Dan Jørgensen, får lidt ekstra tid til at læse op før høringerne i EU-Parlamentet.

Kandidaterne til EU-Kommissionen skal nemlig først grilles i EU-Parlamentet til november. Det oplyser EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, onsdag på det sociale medie X.

- EU-Parlamentets høringer af kandidaterne til den nye EU-Kommission vil finde sted mellem den 4. og den 12. november, skriver Metsola.

Udmeldingen kommer efter et møde onsdag, hvor EU-Parlamentets ledelse fastlagde en overordnet køreplan for høringerne af kandidater til EU-kommissærposterne.

Datoerne betyder, at den nye EU-Kommission formentlig tidligst kan tiltræde 1. december.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har ellers presset på for, at få sin næste EU-Kommission på plads 1. november.

Dermed vil den nye kommission være klar til afgørelsen af det amerikanske præsidentvalg tirsdag den 5. november.

Det er særligt bekymringen for en mulig valgsejr til Donald Trump, der har fået Ursula von der Leyen til at bede om at få sat tempo på processen.

Hvis Trump vinder valget, ventes han at fastlægge en ny kurs for EU's stærkeste allierede på flere områder.

Når det gælder krigen i Ukraine, har Trump truet med at trække den militære støtte til Ukraine, hvis landet ikke indleder fredsforhandlinger. Målet er at få afsluttet krigen inden januar, hvor Trump i givet fald ville blive indsat som præsident.

En valgsejr til Trump kan også få stor betydning for forholdet til Kina. Her har Trump truet med tariffer på kinesiske varer, som kan føre til et markant mere protektionistisk linje fra både USA og Kina.

EU-Parlamentets beslutning betyder dog, at EU står uden en ny kommission, når det amerikanske valg afgøres. I mellemtiden fortsætter den eksisterende EU-Kommission, men dens reelle handlerum er stærkt begrænset så tæt på mandatets udløb.

EU-Parlamentet skal formelt godkende den samlede EU-Kommission, før den kan tiltræde. Og det kan trække ud.

Ved de seneste høringer i 2019 valgte EU-Parlamentet at vende tommelfingeren ned til tre kandidater.

Det betød, at de pågældende EU-landene måtte udpege nye kandidater, som derefter skulle igennem høringer i parlamentet.

Von der Leyen har meddelt, at hun vil give Dan Jørgensen posten som energi- og boligkommissær, hvis han klare høringerne.

Det tror de fleste iagttagere vil ske. Både fordi Dan Jørgensen har arbejdet med området i en årrække som minister, og fordi han selv har siddet i EU-Parlamentet og dermed kender høringerne indefra.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT