Kun få ukrainere melder sig til frivillig brigade i Polen

2. OKT 2024 • 18:09UDLAND

Ukrainske flygtninge i Polen viser kun lidt interesse for at melde sig frivilligt til at slås mod Rusland.

I juli underskrev lederne fra Ukraine og Polen en aftale om, at Polen skal træne frivillige ukrainske soldater, så de kan sættes ind i krigen mod Rusland.

Der skal oprettes en særlig ukrainsk brigade bestående af frivillige ukrainere, der opholder sig i Polen.

Nu skal aftalen mellem Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og Polens premierminister, Donald Tusk, føres ud i livet.

Men der er problemer.

For alt for få ukrainske flygtninge i Polen melder sig for at blive trænet i brigaden.

- Vi er klar til at begynde træningen, men antallet af ukrainere, der er registreret, er for lille, siger Polens forsvarsminister, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, til det polske medie Wirtualna Polska.

Ministeren siger videre, at Polen ikke har ansvaret for at rekruttere frivillige ukrainere. Polen skal kun stå for træningen.

Han siger ikke noget om, hvorvidt projektet vil blive droppet på grund af manglende interesse fra de mange ukrainere, der er flygtet fra deres hjemland til Polen.

Ifølge IOM, FN's organisation for migration, var der i december 2023 flere end 950.000 ukrainere i Polen.

- Den ukrainske side viste stor interesse, sådan at der kunne dannes en brigade, som potentielt kunne bestå af flere tusinde personer. Men der er ikke så mange frivillige, siger Kosiniak-Kamysz.

Han mener, at der i det polske samfund vil komme et følsomt svar på oplysningerne om, at ukrainere i Polen ikke melder sig, nu da det er klart, at Ukraine mangler soldater.

I Polen er der "mange unge mennesker, mange unge mænd, der taler ukrainsk, men som ikke er frivillige", siger han.

Polen er medlem af såvel EU som Nato og er et af de lande, der har støttet Ukraine både militært og politisk lige fra den 22. februar 2022, da Rusland angreb Ukraine.

Ukraine har ændret på sine regler for at indkalde nye soldater.

Men resultater af mobiliseringen er langsomme til at vise sig, og ved fronten er der tusindvis af trætte ukrainske soldater, som har kæmpet i lang tid.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT