Studievejledere på gymnasier mangler tid til at hjælpe elever i sorg

13. OKT 2024 • 13:03INDLAND/KRIMINAL

Ny undersøgelse viser, at studievejledere på gymnasierne oplever manglende kompetencer til elever i sorg.

Flere studievejledere på gymnasierne oplever, at de ikke eller kun i begrænset omfang er klædt på til at hjælpe elever, som er i sorg.

Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Epinion har lavet.

Her svarer 75 procent af 178 adspurgte studievejledere, at de kun i nogen eller lav grad er klædt på til at hjælpe eleverne, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Martin Lytje, som er projektleder og psykolog i Kræftens Bekæmpelse, fortæller, at de adspurgte studievejledere efterspørger et kompetencekursus:

- Altså at få en bedre forståelse for, hvad er det for nogle udfordringer eleverne har, og hvordan hjælper de dem bedst muligt, siger han til Ritzau.

65 procent af de adspurgte svarer, at de føler sig klædt på i nogen grad, imens 10 procent føler sig klædt på i lav grad. Ingen af de adspurgte svarer, at de slet ikke føler sig klædt på.

Ifølge undersøgelsen er det især mangel på tid, som studievejlederne oplever som en udfordring. 70 procent har svaret, at mangel på tid gør det svært for dem at yde støtten.

Herefter peger studievejlederne på, at de mangler viden, og 55 procent svarer, at de mangler kompetencerne.

- Det, som vi gerne vil gå ind og hjælpe med, er konkret at sige, at her er en udfordring, som man skal være opmærksom på som gymnasie, siger Martin Lytje.

Kræftens Bekæmpelse lancerer også en gratis manual til, hvordan man som gymnasie kan udarbejde en sorghandleplan og iværksætte et beredskab.

- Vi ser også hen imod at lancere et kursus om sorgstøtte til studievejledere i 2025, lyder det videre.

Undersøgelsen peger på, at mange gymnasier ser det som mest naturligt at støtterollen varetages af studievejlederen.

- Netop fordi studievejlederne har nogle særlige kompetencer. Men når det er sagt, så tror jeg også, at det er vigtigt, at vi har en forståelse for, at den gode sorgstøtte ikke kun foregår i rummet hos studievejlederen, siger Martin Lytje.

Han henviser til, at støtten også kan ligge i en snak med underviser eller en forståelse fra ledelsen for, at man eksempelvis undlader sanktioner, hvis der sker et forhøjet fravær.

Epinion har spurgt studievejledere på almene danske gymnasier med en STX-linje. Besvarelserne dækker alle fem regioner.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT