Zelenskyj beder om hjælp til at øge Ukraines våbenproduktion

13. OKT 2024 • 03:53UDLAND

Med penge fra Vesten ville Ukraine kunne producere flere våben, end det pt. er tilfældet, siger Zelenskyj.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ser gerne, at våbenproduktionen i Ukraine bliver udvidet betydeligt.

Det sagde han lørdag aften i en videooptaget tale.

Det skal blive muligt ved hjælp af investeringer fra Vesten, lyder det.

- Vores industrielle kapacitet tillader os at producere mange flere droner, flere granater og mere militært udstyr end vores lands økonomiske kapacitet tillader, siger Zelenskyj.

Ifølge præsidenten kunne vestlige lande derfor vælge at stille de økonomiske midler til rådighed, så Ukraine kan øge produktionen.

Det mener han særligt, at landene bør overveje, fordi flere allierede pt. selv mangler våben, og derfor har svært ved at donere nogen til Ukraine, som i mere end to år har været i krig mod Rusland.

- Nogle samarbejdspartnere har også særlige teknologier til rådighed, som Ukraine godt kunne bruge lidt nu, siger Zelenskyj.

I talen takkede Zelenskyj også de statsledere, der allerede har investeret i Ukraines forsvarssektor. Han understregede, at særligt de penge, der er blevet sendt til Ukraines produktion af droner, har været en stor hjælp.

Tidligere på ugen var den ukrainske præsident på besøg i Frankrigs hovedstad, Paris. Her var der drøftelser om muligheden for en ny "model" for samarbejdet mellem de to lande, siger han i talen.

Den model bliver nu drøftet i de to landes forsvarsministerier, lyder det videre.

Zelenskyj har flere gange tidligere udtalt, at han ønsker at gøre Ukraine til en af verdens største våbenproducenter.

Landet har siden februar 2022 kæmpet mod Rusland, som dengang indledte en invasion af nabolandet. Ukraine har i krigen været stærkt afhængig af våbendonationer fra dets vestlige støtter.

Ifølge unavngivne kilder i militæret har Ukraine nu et stort behov for nye våben og ammunition.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT