Står frugt og grønt fremme spiser børn mere af det

12. OKT 2024 • 10:09INDLAND/KRIMINAL

Man skal ikke tvinge børn til at spise grønt eller lave slikforbud, hvis man vil give dem sunde kostvaner.

At presse børn til at spise flere grøntsager og lave forbud mod søde sager lader ikke at være den bedste vej frem, hvis man vil fremme sine børns sunde kostvaner.

I stedet skal forældre være gode rollemodeller og blive bevidste om, hvilken mad de serverer for deres børn.

Det har forskere fra Aarhus Universitet fundet frem til i en rapport, de har udarbejdet for Fødevarestyrelsen.

Forældre, der er gode rollemodeller for deres børn har herimod mere succes. Det er blandt andet ved at stille frugt og grønt frem på bordet eller ved at involvere børnene, når der laves mad.

- Vi ved, at det er svært at ændre vaner, og at der er brug for at støtte børn i at få sunde madvaner, både når de er hjemme og andre steder. Derfor er vores tilgang, at vi bedst fremmer sunde madvaner ved en fælles indsats uden løftede pegefingre, siger enhedschef hos Fødevarestyrelsen, Kirstine Hartvig Mahler.

Hun understreger også, at det aldrig er børns ansvar, at de spiser for meget slik eller for lidt frugt og grønt.

Rapporten med titlen "Forældreperspektiver på børn og unges madvaner" viser, at forbud og kontrol af madvaner faktisk helt mod hensigten kan få børn til at spise mere slik og snacks.

Ligeledes besvarede de adspurgte forældre, at de oplevede, at såkaldte belønningsstrategier ikke virkede. Det kunne eksempelvis være at give børn slik for at have spist op.

Undersøgelsen, som er baseret på over 1600 besvarelser fra forældre, konkluderer også, at forældre, der har samtaler om sunde spisevaner med deres børn, generelt har mere succes med at videregive deres kostvaner.

AU-rapporten er en del af Fødevarestyrelsens projekt "Sød Balance - sammen om sunde vaner". Projektet forsøger at sætte fokus på, at danske børn ifølge styrelsen spiser og drikker for meget sukker.

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT