Danske kirurger hjælper kirurger i Nuuk med at stoppe hjerneblødninger

12. OKT 2024 • 12:38INDLAND/KRIMINAL

Ved hjælp af smartbriller ser danske hjernekirurger med og guider fra Danmark, når patienter opereres i Nuuk.

Når personer i Grønland slår hovedet så voldsomt, at de får en akut blødning i hjernen, behøver de ikke længere at blive fløjet til Danmark for at få en operation.

I dag kan de kan nemlig blive opereret i Nuuk.

Med et sæt smartbriller kigger hjernekirurger i Danmark med på operationsstuen og guider under operationen, mens kirurger i Nuuk opererer den akutte blødning i hjernen.

En hurtig operation betyder bedre overlevelseschancer og chancer for at komme sig bedst muligt efter en hjerneblødning for patienterne.

Det siger Jeppe Lohfert Haslund-Vinding, der er første reservelæge på Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi på Rigshospitalet og initiativtager til projektet.

- I sjældne tilfælde, hvor man får en akut blødning under kraniet, som presser på hjernen, er der ikke tid til en lang evakuering på flere timer.

- Her er man nødt til at handle inden for et ret snævert tidsvindue. Det kan være et par timer maksimalt, og hvis man ikke gør det, så kan man ikke nå at redde liv eller førlighed. Så her er det ret vigtigt at kunne behandle med det samme, som man kan med smartbrillerne direkte på operationsstuen i Grønland, siger han.

Cirka ti personer i Grønland om året slår hovedet så voldsomt, at de får en akut blødning i hjernen.

Når det sker, ringer kirurger fra dronning Ingrids Hospital i Nuuk til Rigshospitalet.

Det eneste, hjernekirurgen i Danmark behøver for at kigge med på operationsstuen i Grønland, er en computer eller smartphone.

Gennem kamera og mikrofon i smartbrillen kan kirurgen se og høre det samme som kirurgen i Grønland.

Ved hjælp af skærmen kan kirurgen tegne og fortælle, hvordan operationen skal udføres.

Hvis man slår hovedet kraftigt, kan der opstå en akut blødning under kranieskallen, som trykker hjernens væv sammen. For at lette trykket på hjernen, borer kirurgen et hul i patientens kranie der, hvor blødningen er.

Det er dog kun ved akutte hjerneblødninger, at smartbrillen bruges til at guide kirurger i Grønland ved operation.

Ved andre sygdomme, der kræver hjernekirurgisk behandling, er der typisk tid til at flyve patienter til operation i Danmark, siger Jeppe Lohfert Haslund-Vinding.

Succesen i Grønland har fået kirurgerne på Rigshospitalet til at forberede et lignende samarbejde med en gruppe kirurger på Torshavn Landssygehus på Færøerne.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT