Trump: EU er et mini-Kina inden for handel med USA

24. OKT 2024 • 18:34UDLAND

Hvis Trump gør alvor af trusler om straftold, kan det koste Danmark arbejdspladser og milliardbeløb, siger DI.

EU er et "mini-Kina", mener Donald Trump, som i et radiointerview torsdag kritiserer den skæve handelsbalance mellem USA og EU.

- De køber ikke vores biler, de køber ikke vores landbrugsprodukter, de køber ikke noget. Vi har et 312 milliarder dollar stort handelsunderskud med EU, siger han.

- EU er et mini - eller ikke så mini - et mini-Kina, tilføjer Trump.

Trump, som er Republikanernes præsidentkandidat ved valget i USA om knap to uger, var USA's præsident fra 2017 til 2021.

I den periode indførte han højere toldsatser på en lang række varer fra især Kina.

Det førte de to lande ind i en handelskrig, som påvirkede de globale markeder.

Som en del af sin valgkamp frem mod præsidentvalget i USA 5. november har Trump luftet planer om at indføre toldsatser på 10 til 20 procent på stort set alle importerede varer.

Han har også varslet toldsatser på 60 procent eller mere på varer fra Kina.

Han hævder, at dette vil styrke produktionen af varer i USA.

Tidligere i oktober truede Trump med at indføre ekstra told på varer fra Kina, hvis Kina "går ind i Taiwan".

Så vil en række varer blive ramt med en straftold på mellem 150 og 200 procent, sagde Trump i et interview med Wall Street Journal.

Dansk Industri (DI) har regnet på, hvad det kan komme til at koste Danmark, hvis Trump bliver valgt som USA's næste præsident og gør, som han har varslet.

En handelskrig mellem USA, Kina og EU efter det amerikanske valg kan koste den danske økonomi 85 milliarder kroner og 30.000 arbejdspladser, viser DI's analyse.

- Og jeg ser det desværre som sandsynligt, at Trump gennemfører, hvad han siger, lyder det fra underdirektør og chef for DI Global Handel og Investeringer, Peter Thagesen.

- Trumps planer om at indføre straftold på varer fra både EU og Kina er bekymrende, da det meget vel kan risikere at ende i en handelskrig. Det vil i høj grad skade et land som Danmark, der i høj grad lever af eksport.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT