Røde Kors erkender misvisende tal i Gaza-kampagne

24. OKT 2024 • 01:29INDLAND/KRIMINAL

Røde Kors erkender, at en indsamlingskampagne har brugt misvisende tal. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I august sendte Røde Kors et brev til 40.000 danskere, der tidligere har doneret til hjælpeorganisation. På kuverten stod der: "Hver 10. minut dør eller kvæstes et barn i Gaza".

Men det budskab er misvisende. Det erkender Røde Kors ifølge Kristeligt Dagblad.

Tallet svarer til, at mellem 45.000 og 50.000 er blevet dræbt i løbet af de 11 måneder, som krigen mellem Israel og Hamas på daværende tidspunkt havde varet.

Tallene er hentet hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) under FN og stammer fra november sidste år.

Derfor passer de ikke længere, erkender Klaus Nørskov over for Kristeligt Dagblad. Nørskov er chef for kommunikation i Røde Kors Danmark.

Han tilføjer dog, at der ikke er nogen tvivl om, at der bliver dræbt mange børn i Gaza.

- Men der er ikke dræbt et barn hvert 10. minut i løbet af hele konflikten. Det indtryk kommer vi til at efterlade ved at bruge gamle oplysninger, og det er misvisende, siger han til avisen.

Kristeligt Dagblad skriver, at Unicef for nylig delte en status over krigens ofre, hvor det anslås, at der fra krigens begyndelse den 7. oktober 2024 og frem til august i år var tale om 14.100 døde børn og 12.320 kvæstede.

Det svarer til omkring halvdelen af det tal, som Røde Kors har brugt, lyder det fra avisen.

Unicef inddrager tilmed et mørketal over savnede personer for også at kunne anslå, at et palæstinensisk barn bliver dræbt eller såret hvert 10. minut.

Kristeligt Dagblad har spurgt professor i økonomi på Aarhus Universitet og mangeårig forsker i nødhjælpsorganisationers arbejde Christian Bjørnskov hvad han mener om, at man inddrager mørketallet.

Han mener, at modtageren mangler mere information for at kunne vurdere, hvad det egentlig handler om, skriver avisen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT