Danmarks Veteraner markerer FN-dag med kransenedlægning

24. OKT 2024 • 10:29INDLAND/KRIMINAL

FN-dag markeres af Danske Veteraner i svær tid for FN, siger landsformand. Generalsekretær er i Rusland.

Torsdag markerer Danmarks Veteraner FN-dagen ved at hædre og mindes veteraner, der har gjort international tjeneste i en FN-ledet mission.

Det sker ved forskellige ceremonier og arrangementer over hele landet.

Det fortæller Carsten Rasmussen, der er landsformand for Danmarks Veteraner.

På Kastellet i København vil der torsdag blandt andet være kransenedlægning ved de Blå Baretters mindesten.

- Vi markerer dagen over hele landet i dag. De fleste af vores foreninger holder lokale ceremonier ved mindesten og lignende.

- Alle, der har gjort tjeneste i FN-missioner, bærer den blå baret i dag. Det er en gammel tradition, at det gør man, når der er den ceremoni, som vi holder på Kastellet i dag, siger han.

Ifølge Carsten Rasmussen har markeringen af FN-dagen stor betydning for veteraner, der har gjort tjeneste i FN-operationer i tiden løb.

De Forenede Nationer blev grundlagt efter Anden Verdenskrig den 24. oktober 1945 af 51 lande, der dermed forpligtede sig til at bevare fred gennem internationalt samarbejde og kollektive sikkerhedstiltag.

Med et totalt medlemskab på 193 lande er næsten alle verdens nationer i dag med i FN.

FN-dagen markerer altså dagen for grundlæggelsen af FN.

FN er dog et noget andet sted lige nu end tidligere, siger Carsten Rasmussen. Med krig flere steder i verden befinder FN sig et svært sted, mener han.

- FN har ikke været i stand til at standse krigen i Ukraine og har ikke været i stand til at standse krigen i Mellemøsten.

- Så det er jo på nogle måder en organisation, som ikke ser så køn ud lige nu. Men når vi bærer den blå baret i dag, så markerer vi i virkeligheden også en støtte til den regelbaserede verdensorden. Det er jo den verdensorden, man har støttet, når man har været ude at tjene under FN, siger han.

FN's generalsekretær, António Guterres, er lige nu i Rusland, hvor han deltager i det igangværende BRIKS-møde. Torsdag skal han tale med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Det vides ikke, hvad de to skal tale om.

Guterres var senest i Rusland i april 2022 - to måneder efter Ruslands invasion af Ukraine.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT