Djøf har kåret den mest irriterende vending på arbejdspladsen

24. OKT 2024 • 08:00INDLAND/KRIMINAL

Djøfbladets læsere finder vendingerne "jeg hører, hvad du siger" og "spille hinanden gode" mest irriterende.

- Jeg hører, hvad du siger.

Det er ifølge Djøfbladets læsere den mest irriterende vending, som bruges på jobbet.

- Det er et hæsligt udtryk, der i den grad taler ned til personen, du siger det til. Det signalerer, at vedkommende er helt på månen, siger Ulrik Løvehjerte, der er specialkonsulent i Randers Kommune, til Djøfbladet.

Ulrik Løvehjerte var blandt de læsere, som nominerede vendingen, da Djøfbladet i august opfordrede læsere til at komme med forslag til de værste ord og vendinger på jobbet.

Blandt knap 400 forslag blev de 19, der optrådte hyppigst, sendt til afstemning. I alt stemte 3787 læsere og 14 procent af dem satte kryds ved "jeg hører, hvad du siger".

På andenpladsen ligger udtrykket at "spille hinanden gode", som 12 procent stemte på. Der var 9 procent, som stemte på vendingen at "kigge ind i/se ind i", som derfor ender på en tredjeplads.

Da Djøfbladet senest lavede undersøgelsen for 2,5 år siden, landede ordet "rejse" på førstepladsen. I den nye undersøgelse lander udtrykket på fjerdepladsen med 8 procent af stemmerne.

Sara Vergo, som er formand for Djøf, mener, at listen bør få medarbejdere og ledere til at se sig selv efter i sømmene og overveje, hvilke ord og vendinger man vælger.

- Jeg tror, vi alle sammen kan bruge det lidt som en tjekliste. Hvis man selv bruger nogle af udtrykkene, skal man måske tænke over, om man kan finde nogle mere præcise udtryk, som ikke vækker helt så meget kvalme hos modtageren, siger hun.

Djøfbladet har spurgt Margrethe Heidemann Andersen, som er seniorforsker ved Dansk Sprognævn, om, hvor langt udtrykket "jeg hører, hvad du siger", går tilbage.

Hun fortæller til fagbladet, at det ældste belæg, hun kan finde er en artikel fra Ekstra Bladet fra 1993, hvor Janni Spies bruger udtrykket.

Artiklen handler om et bestyrelsesmøde i Spies-koncernen, hvor bestyrelsesmedlem Steffen Møller, ikke er enig i Janni Spies' beslutning om at købe seks nye Airbus-fly.

Ifølge Steffen Møller reagerede Janni Spies ved at sige:

- Jeg hører, hvad du siger, Steffen, men jeg gør det alligevel.

Djøfbladet henvender sig til fagforeningen Djøfs 109.000 medlemmer. Djøf er fagforening for samfundsvidenskabelige akademikere, ledere og studerende.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT