Danmark lover øget milliardstøtte til fond for verdens fattigste

24. SEP 2024 • 01:53ERHVERV/POLITIK

Mette Frederiksen har i New York annonceret, at Danmark øger støtten til Verdensbankens IDA med 40 procent.

Danmark vil øge sit bidrag til Den Internationale Udviklingssammenslutning (IDA), der hører under Verdensbanken, med 40 procent.

Det siger den danske statsminister, Mette Frederiksen, sent mandag aften dansk tid ved FN's Generalforsamling i New York.

- Danmark giver allerede et godt bidrag til Den Internationale Udviklingssammenslutning, og jeg er stolt over at kunne annoncere i dag, at vi har planer om at øge det med 40 procent, siger hun.

Umiddelbart efter Frederiksens tale præsenterede hun det nye bidrag ved et pressemøde side om side med Verdensbankens chef, Ajay Banga.

Et øget bidrag på 40 procent betyder, at Danmarks støtte til IDA lyder på 3,3 milliarder kroner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

IDA er en fond, der hører under Verdensbanken. Den yder blandt andet lån på gunstige vilkår til verdens fattigste lande.

- Vi ønsker alle en mere velstående og retfærdig verden. Det her økonomiske bidrag understreger Danmarks beslutsomhed på at nå udviklingsmålene i Parisaftalen, siger Mette Frederiksen i en udtalelse fra Verdensbanken.

Parisaftalen er en international FN-aftale om at bekæmpe klimaforandringer.

- Jeg er stolt over at kunne reagere på vores afrikanske samarbejdspartneres anmodning om øget støtte, lyder det videre fra Danmarks statsminister.

Verdensbankens Ajay Banga siger, at det øgede danske bidrag kommer til at "gøre en markant forskel i folks liv".

Under Mette Frederiksens tale mandag aften i New York talte hun også om Danmarks kommende medlemskab i FN's Sikkerhedsråd.

- Vi ved, at det er et enormt ansvar.

- Vi ser frem til at samarbejde med alle andre medlemmer for at fremme et konstruktivt samarbejde og arbejde mod et mere ansvarligt, effektivt og repræsentativt Sikkerhedsråd, siger Mette Frederiksen.

Danmark blev i juni optaget i FN's Sikkerhedsråd som midlertidigt medlem sammen med Somalia, Pakistan, Panama og Grækenland. Landene har fået en plads ved det indflydelsesrige bord i 2025 og 2026.

De fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd er Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

Danmark havde senest et sæde i rådet i perioden 2005-2006. Derudover har Danmark siddet i rådet i 1953-1954, 1967-1968 og 1985-1986.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT