Zelenskyj taler om energistøtte med Japans premierminister

24. SEP 2024 • 00:55UDLAND

Forud for FN's Generalforsamling i USA mødes Zelenskyj med Japans Kishida for at diskutere energistøtte.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har holdt møde med den japanske premierminister, Fumio Kishida, for at diskutere Japans energistøtte til Ukraine.

Det skriver Zelenskyj natten til tirsdag på beskedtjenesten Telegram.

- At genoprette vores energiforsyning efter russisk beskydning og forberedelse til vinteren er opgaver, vi arbejder aktivt på nu, skriver Zelenskyj.

- Sammen med Fumio Kishida har vi diskuteret situationen i energisektoren, lyder det videre.

Begge lederne er i New York i USA for at deltage ved FN's Generalforsamling.

Her vil den ukrainske præsident også præsentere sin plan for krigen over for amerikanske ledere. Zelenskyj kalder planen for en "sejrsplan".

Siden Rusland gik ind i Ukraine i 2022 har Japan været et ud af mange lande, der har støttet Ukraine.

Ifølge Japans udenrigsministeriums hjemmeside har Japan i år bidraget med 4,5 milliarder dollar i støtte til Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det svarer til i omegnen af 30,2 milliarder kroner.

Japan har leveret udstyr til restaurering og til at udbygge det ukrainske energisystem, så Ukraine kan klare sig igennem vinteren med fortsatte russiske angreb på landets energiinfrastruktur.

Ukraines energimangel kan nå op på omkring en tredjedel af den forventede efterspørgsel. Det skyldes til dels russiske angreb og til dels, at en gasforsyningskontrakt med det russiske Gazprom udløber i slutningen af dette år.

Sådan lød det fra Det Internationale Energiagentur i en rapport i sidste uge, skriver Reuters.

Siden Rusland gik ind i Ukraine i februar 2022 er energianlæg i landet blevet angrebet adskillige gange. Det har resulteret i løbende strømafbrydelser for at aflaste elnetværket samt begrænset energiforsyning til nogle regioner i Ukraine - nogle gange flere timer om dagen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT