Knap 500 meldes dræbt i israelske angreb i Libanon

23. SEP 2024 • 22:40UDLAND

Mindst 492 er døde i israelske angreb i det sydlige Libanon, oplyser Libanons sundhedsminister ifølge Reuters.

Israelske angreb i Libanon har siden mandag morgen kostet mindst 492 mennesker livet og såret yderligere mindst 1645.

Det oplyser det libanesiske sundhedsministerium mandag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Blandt de dræbte er 35 børn og 58 kvinder.

Israels angreb er det mest dødelige angreb på Libanon siden landets 15 år lange borgerkrig, som sluttede i 1990. Det udtaler en talsperson for regeringen.

Titusindvis af mennesker fra området er sendt på flugt som følge af angrebene, oplyser den libanesiske minister for kriseberedskab, Nasser Yassin.

Israels militær (IDF) siger, at det har angrebet hundredvis af Hizbollah-mål, heriblandt hvad IDF kalder for "terrorinfrastruktur".

- Blandt de ramte mål var bygninger, hvor Hizbollah skjulte raketter, missiler, affyringsramper, droner og yderligere terrorinfrastruktur, lyder det i en udtalelse fra IDF.

IDF siger, at man på under 24 timer har ramt 1300 forskellige Hizbollah-mål i Libanon. Det drejer sig blandt andet om steder, hvor der opbevares våben.

De israelske angreb mandag var rettet mod mål, som Israel sætter i forbindelse med den iranskstøttede libanesiske Hizbollah-milits.

Talsmand for Israels militær Daniel Hagari opfordrede mandag morgen indbyggerne i det sydlige Libanon til at holde sig væk fra lokationer med forbindelse til den militante bevægelse.

Det gjorde han i en video, der blev offentliggjort på det sociale medie X.

- Vi anbefaler civile i libanesiske byer placeret i eller ved siden af bygninger og områder, som for Hizbollah har militære formål - såsom opbevaring af våben - til øjeblikkeligt at flytte sig for deres egen sikkerheds skyld.

- IDF vil udføre omfattende og præcise angreb mod terrormål, som er blevet indlejret på tværs af Libanon, sagde Daniel Hagari.

Ifølge Reuters blev Hagari mandag morgen af pressen spurgt, hvorvidt Israel overvejer at indlede en landoffensiv i Libanon.

Det afviste talspersonen ikke.

- Vi vil gøre, hvad end der er nødvendigt, lød hans svar.

Men indtil videre angriber Israel altså fra luften.

Ifølge Reuters oplyser Israel, at de nye angreb mod Libanon finder sted, fordi der i Libanon angiveligt var intentioner om at angribe Israel.

Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, sagde tidligere mandag i en orientering, at Israel vil fortsætte med at angribe Hizbollah-mål i Libanon, indtil israelere kan vende tilbage til deres hjem i det nordlige Israel.

Siden Hamas-bevægelsens angreb på Israel i oktober sidste år og sideløbende krigen i Gaza har Hizbollah affyret raketter mod det nordlige Israel.

Som modsvar har Israel angrebet mål i Libanon. Men den seneste offensiv i Libanon er altså en markant optrapning.

På grund angrebene på tværs af grænsen har indbyggerne i flere byer og landsbyer i det nordlige Israel været evakueret i flere måneder.

Intensiveringen af angrebene i Libanon finder sted, efter at hundredvis blev såret, da personsøgere og walkie-talkier, der tilhørte Hizbollah-medlemmer, i sidste uge eksploderede rundt om i Libanon.

Mindst 40 personer blev dræbt i eksplosionerne.

Hizbollah beskylder Israel for at stå bag. Israels præsident, Isaac Herzog, har dog afvist, at Israel har placeret sprængstof i det pågældende elektroniske udstyr.

Ud over det sydlige Libanon skal Israel mandag have angrebet Bekaa-regionen, som ligger i det østlige Libanon.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT