Trump truer traktorproducenten John Deere med enorm importafgift

24. SEP 2024 • 02:01UDLAND

Hvis virksomheden John Deere rykker produktionen til Mexico, så vil Trump indføre importafgift på 200 procent.

Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, truer maskinproducenten John Deere med en importafgift på 200 procent, hvis virksomheden som planlagt rykker dets produktion til Mexico.

Det siger ekspræsidenten mandag foran en forsamling af landmænd i et landområde uden for byen Pittsburgh i delstaten Pennsylvania. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

John Deere er blandt andet kendt for at producere traktorer.

- Som I ved, har de (John Deere, red.) for et par dage siden annonceret, at de vil flytte meget af produktionen til Mexico, siger Trump til forsamlingen i det vestlige Pennsylvania.

- Lige nu vil jeg bare informere John Deere om, at hvis I gør det, så indfører vi en importafgift på 200 procent på alt, hvad I vil sælge til USA, lyder det videre.

Tidligere på året annoncerede John Deere, at det ville fyre hundredvis af ansatte i Midtvesten i USA og øge produktionskapaciteten i Mexico. Det er en beslutning, som har bekymret både arbejdstagere og nogle politiske ledere.

Trump har ofte sagt, at han vil indføre en importafgift på 200 procent på bilproducenter, hvis de flytter produktionen til Mexico. Det er dog umiddelbart første gang, at han siger det samme om en maskinproducent.

Trump sagde tilmed, at han vil presse på for, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, følger op på en aftale om at købe landbrugsmateriel fra USA til en værdi af 50 milliarder dollar.

Det svarer til i omegnen af 355,6 milliarder kroner.

Under den såkaldte fase 1-handelsaftale mellem Kina og USA, som blev underskrevet i 2020, aftalte de to lande blandt andet, at Kina skal øge sin import af især amerikansk landbrugsmateriel.

Til gengæld vil USA nedbringe importafgiften på visse kinesiske varer.

- Sandsynligvis mit første telefonopkald - jeg vil ringe til præsident Xi - jeg kommer til at sige, du har ikke holdt, hvad du lovede. Vi lavede en aftale om, at du køber amerikansk landbrugsmateriel for 50 milliarder dollar, siger Trump.

- Og jeg garanterer jer, han kommer til at købe det, hundrede procent han kommer til at købe det, lyder det videre.

Landmænd og industriarbejdere er afgørende vælgergrupper for Trump frem mod præsidentvalget den 5. november - særligt i Pennsylvania, hvor han og Demokraternes præsidentkandidat, Kamala Harris, stort set står lige i meningsmålingerne.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT