Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard trækker sig med kort varsel

23. OKT 2024 • 12:04ERHVERV/POLITIK

Med et år til kommunalvalget har en socialdemokratisk borgmester i tre af de fire største byer trukket sig.

Efter 13 på posten har socialdemokraten Jacob Bundsgaard besluttet at trække sig som borgmester i Aarhus.

Det er tid til et skifte i hans karriere, meddeler han på et pressemøde på rådhuset i landets næststørste by, som bortset fra en enkelt periode altid har været socialdemokratisk.

- Jeg er nået til vejs ende i mit politiske virke. Det har været et enestående privilegie at stå i spidsen for den by, jeg er født i, vokset op i og har tilbragt næsten hele mit liv, siger han.

Han trækker sig af personlige årsager efter 22 år som byrådsmedlem, men den 48-årige politiker skifter ikke til et andet job foreløbigt.

- Hvis jeg kan holde mig i skindet, har jeg planer om at tænke mig om i forhold til, hvad jeg gerne vil. Det er en personlig beslutning, jeg har truffet efter moden overvejelse, siger han.

Han har aldrig haft planer om at være borgmester i hele sit voksne liv, og han har allerede deltaget i et utal af forhandlinger, uddyber han.

- Hver eneste gang er man forpligtiget til at gøre sig umage og lægge energi i det. Hvis jeg skal bevare energien i mit arbejde, skal jeg skifte spor, siger han.

Han træder tilbage 6. november efter næste byrådsmøde. Han er også næstformand i Kommunernes Landsforening (KL), hvor der skal findes en afløser.

Det er endnu uvist, hvem Socialdemokratiet vil indstille som ny kandidat til at blive borgmester. Favoritten er Anders Winnerskjold (S), som står til at gå på barsel til december.

Han indtræder i KL's bestyrelse, da Bundsgaard udtræder, men næstformanden er endnu ikke udnævnt.

Det udmeldes torsdag, hvem der indstilles som ny borgmester. Bundsgaard vil ikke pege på sin personlige favorit, men roser Winnerskjold og siger blandt andet:

- Det har spillet ind i mine overvejelser, at der skulle være en oplagt afløser, når jeg stopper.

Den afgående borgmester kalder det et godt tidspunkt at stoppe på, da hans afløser dermed har et år til at sætte sig i stolen og til at skabe en profil frem mod kommunalvalget til november 2025.

Bundsgaard afviser, at han træder tilbage, fordi Socialdemokratiet står dårligt i meningsmålingerne, eller fordi hans personlige stemmetal blev halveret ved seneste kommunalvalg.

- Det er et personligt valg, og meningsmålinger går op og ned. Jeg har brug for efter 25 år at bruge nogle kræfter på noget andet. Jeg har stillet mig i byens tjeneste efter mere end to årtier, siger han.

Han afviser, at eventuelle møgsager skulle være skyld i, at han nu træder tilbage.

Han er heller ikke blevet prikket af den socialdemokratiske top og blevet opfordret til at træde tilbage.

- Nej, jeg har orienteret statsministeren for et par dage siden, og før det er det ikke noget, vi har drøftet, siger han.

Han ville gerne have gjort noget mere for mistrivslen hos børn og unge, og han kom ikke igennem med en udvidelse af havnen efter modstand fra lokale foreninger og miljøforkæmpere.

Desuden er der stadionsagen, hvor Ankestyrelsen har afvist en lejekontrakt med kommunen, da lejen for det nye fodboldstadion i Kongelunden muligvis er sat for billigt i forhold til markedsprisen.

Det bliver nu Bundsgaards afløser, der kan klippe snoren ved indvielsen i forventeligt 2026, mens Bundsgaard vil glæde sig til at følge kampene iført AGF's hvide trøje på lægterne.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT