Bitcoin og kryptovaluta skal fremover lagerbeskattes

23. OKT 2024 • 14:22ERHVERV/POLITIK

Efter anbefalinger fra råd vil skatteminister Rasmus Stoklund ensrette skatteregler for kryptoaktiver.

Efter over tre års arbejde har Skattelovrådet nu udgivet en rapport, hvor rådet anbefaler, at kryptoaktiver som eksempelvis bitcoin bør lagerbeskattes.

Den anbefaling vil skatteminister Rasmus Stoklund (S) følge ved at fremsætte et lovforslag i begyndelsen af 2025. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

- Gennem de seneste år har der været eksempler på, at danskere, der har investeret i kryptoaktiver, er blevet hårdt beskattet.

- Derfor er jeg glad for, at Skattelovrådet i dag har afleveret nogle gennemarbejdede og tidssvarende anbefalinger. Rådets anbefalinger kan være en måde at sikre en mere rimelig beskatning af kryptoinvestorers gevinster og tab,” siger skatteminister Rasmus Stoklund.

Når en investering lagerbeskattes, betyder det, at der betales skat af afkastet - uanset om aktivet er solgt eller ej.

De kommende regler bør dog først gælde fra 1. januar 2026, lyder anbefalingen fra Skattelovrådet.

I dag er det kun såkaldte aktivbaserede kryptoaktiver, der lagerbeskattes. Det skal nu ensrettes, så alle kryptoaktiver lagerbeskattes.

De nye regler bliver af Payam Samarghandi, advokat og ejer af advokatkontoret Samar Law, der er specialiseret i kryptovaluta, beskrevet som "ekstremt vidtgående". Det skriver Børsen.

- Jeg havde troet, at man ville indføre en langt mere lempelig overgangsordning, og så havde jeg troet, at man ville være varsom med at indføre lagerbeskatning som det første land i verden på kryptovaluta, siger han til Børsen.

Det var tilbage i sommeren 2021, at daværende skatteminister Morten Bødskov (S) bad Skattelovrådet om at gennemgå skattereglerne for kryptovaluta. I den periode var eksempelvis bitcoin i hastig udvikling.

I 2023 resulterede Skattestyrelsens kontroller med kryptovaluta i, at der blev udsendt skatteopkrævninger for omkring 66 millioner kroner på området.

Kryptovaluta kan beskrives som en form for digitale penge. Valutaerne kan bruges flere steder online - og også i nogle fysiske butikker.

Transaktionerne med de digitale valutaer foregår uden om bankerne og kan opbevares i en virtuel pung på nettet.

De kan købes på forskellige børser på internettet, hvor prisen styres af udbud og efterspørgsel.

Ifølge en brugerundersøgelse fra Skattestyrelsen i foråret 2024 ejer cirka 300.000 borgere i Danmark kryptoaktiver.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT