Uventet besøg i Præstemosen

Uventet besøg i Præstemosen
Idyl i Præstemosen. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 4. JUN 2023 • 16:00
NYHED | ABONNENT
4. JUN 2023 • 16:00

Rend og Hop i Klemensker er en kalkuleret, men populær underskudsforretning. Lørdagens overraskelse var et dramatisk besøg af hjemmeværnets sneberedskab.

FAMILIE

Ilten blev ligesom suget ud af luften, da en pansret mandskabsvogn af typen Piranja lørdag eftermiddag buldrede ind på græsset i Præstemosen med hylende sirener, skarpt forfulgt af en jeep i camouflage.

Er krigen brudt ud, tænkte man uvilkårligt, men det var bare Lasse Mogensen og hans kammerater fra Hjemmeværnets sneberedskab, der lavede en dramatisk entré.

Hjemmeværnets sneberedskab var kørt til Klemensker for at orientere, reklamere og rekruttere.

– Vi har altid brug for nye medlemmer, men vi er her også for at hilse på folk og fortælle, hvad det er vi laver, så de måske bedre forstår, hvorfor vi larmer lidt, når vi bevæger os rundt i landskabet, sagde Lasse Mogensen, sergent og køre- og vognkommandør i Hjemmeværnets Hasle Kompagni.

Lasse Mogensen (th) er en af Hjemmeværnet i Hasles 12 uddannede Piranja-chauffører. Piranja 3 er et ottehjulstrukket pansret køretøj, der kan køre i sne og vanskeligt terræn. Tidligere var Piranjaen udstyret med våben, men i  dag er vognene udstyret med ambulanceleje, hjertestarter og andet lægeligt udstyr til brug i kritiske nødsituationer.

Foto: Anette Vestergaard

 

En usædvanlig ambulance

Ungerne myldrede op ad bakken for at tage det militære køretøj i nærmere øjesyn, og der gik ikke mange sekunder før det første barnehoved stak op af lugen.

En Piranja ligner ikke en almindelig ambulance, men det er faktisk lige hvad den er, sagde Lasse Mogensen, der gav sig god tid til at fortælle om pligterne i sneberedskabet.

– Vores opgave er at overtage, når sneen lukker Bornholm. Vi hjælper med at redde folk, der har brug for hjælp. Folk, der er syge eller sårede, med fødsler, eller folk, der har brug for medicin, sagde Lasse Mogensen, der kunne fortælle, at Piranjaen har afløst de gamle PMV-bæltekøretøjer, som havde en tophastighed på 60 kilometer i timen. Piranjaens max-hastighed er 105 km i timen, men den officielle hastighedsgrænse er 80 km i timen.

- Vi kommer noget hurtigere frem i terrænet, hvis vejret er til det, fortalte Lasse Mogensen, mens børnene løb ned ad bakken igen for at genoptage aktiviteterne på de forskellige baner.

Rasmus Lintrup, Klemensker Kro, er en barnlig sjæl. Foto: Anette Vestergaard

Vi deles om opgaverne

Bo Sonne har været formand for KIF i over to år, men sidste år blev Rend og Hop-dagen aflyst på grund af regnvejr. Dagen derpå gør han status.

– Det er første gang jeg har stået for hele arrangementet, og det er en væsentlig større opgave end jeg havde forventet, indrømmer han. Han har fuldtidsjob ved siden af posten som bestyrelsesformand i Klemensker Idrætsforening, og har gjort flittigt brug af muligheden for at trække på sine hjælpere undervejs. Og det har fungeret.

- Det er i Klemensker ligesom alle andre steder de samme, der går igen. Men vi er heldigvis ikke alene. Idrætsforeningen har været den koordinerende part, og det er også os, der betaler udgifterne, men ellers deles vi om opgaverne, siger Bo Sonne.

Ud over KIF bidrager Klemensker Land & By, Ungdomsskolen, kirken, spejderne og svømmebadet til Rend og Hop-dagen.

 

Vi gør det for Klemensker

Bo Sonne betegner den fem timer lange aktivitetsdag i Præstemosen som en kalkuleret underskudsforretning. Fordi der ikke opkræves entré, og fordi alle aktiviteter, fra mountainbike til skyde-, tumle- og badmintonbane og kanosejlads er gratis.

– Det er ok. Vi har en god økonomi i Klemensker Idrætsforening. Vi gør det for Klemensker, siger han.

Det er svært at tælle, når de besøgende konstant kommer og går, men Bo Sonne vurderer, at mellem 300 og 400 mennesker lagde vejen forbi Præstemosen lørdag. Eftermiddagens aktiviteter blev afsluttet med fælles grill.