Riis: Tal om børn i fattigdom er en påmindelse

Riis: Tal om børn i fattigdom er en påmindelse
Morten Riis ser en analyse om børn i fattigdom som en påmindelse om, at regionskommunen skal have sin opmærksomhed rettet mod børn i udsatte positioner, og det synes han også, at kommunen har. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2022 • 17:20
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2022 • 17:20

Morten Riis (EL) tror, corona spiller ind i de tal, som ligger til grund for en analyse fra AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at der fra 2019 til 2020 var flere bornholmske børn, som blev ramt af fattigdom.


Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd steg antallet af bornholmske børn i fattigdom fra 300 i 2019 til 350 i 2020. Morten Riis (EL), formand for børne- og skoleudvalget, synes, analysen er en påmindelse om, at regionskommunen skal have sin opmærksomhed rettet mod børn i udsatte positioner.

– Selvfølgelig må vi ikke tabe opmærksomheden på det. Generelt synes jeg, at vi har en opmærksomhed rettet mod børn og børn i udsatte positioner, og desværre har vi nok også flere, end man har i landsgennemsnit. Derfor er der også nogle ting, som vi har sværere ved at komme i hus med end så mange andre kommuner, men det er noget, der er fokus på, siger han til Tidende.

Relativt stor nedgang

Morten Riis ved ikke, hvilke oplysninger der gemmer sig bag tallene, men når han kigger nøjere på dem, tror han, at corona spiller ind, for det er forældrenes indtægtsniveau, man har kigget på.

– Det var i 2020, vi så den relativt store nedgang i beskæftigelse på grund af corona, så man kan ikke helt sortere det fra, siger Morten Riis.

Han minder om, at der i 2019 var en undersøgelse, der kiggede på, hvor mange børn der boede uden bad og toilet. Af undersøgelsen fremgik, at 19 bornholmske børn levede uden bad og toilet, men det viste sig, at rigtig mange af dem skyldtes fejl i BBR-registreringen.

– Jeg siger det ikke for at sige, at vi ikke skal være opmærksomme på det. Jeg siger bare, at det er vigtigt at vide, hvad der gemmer sig bag tallene, og hvad det er for en udvikling, de beskriver. Hvis vi kigger på årene, der er gået forud, så ser det lidt anderledes ud. 2017 var – også på landsplan – det værste år, og så har det ellers været nedadgående derfra, lyder det fra børne- og skoleudvalgets formand.

Sket en hel del

Udgangspunktet for analysen er forældrenes indkomstniveau, og det er generelt lavere på Bornholm end i landet som helhed, siger Morten Riis. Alligevel har han på fornemmelsen, at det ser bedre ud i skrivende stund, end det gjorde i 2020.

– Jeg har fornemmelsen af, at vi nærmest er på fuld beskæftigelse på Bornholm i øjeblikket, så jeg tænker, at der er sket en hel del fra 2020 til i år, hvis man bare tager det på indkomstniveau, siger han.

FÅ ABONNEMENT