Prisstigning på vej for vielser

NYHED | ABONNENT | 3. DEC 2023 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. DEC 2023 • 19:00

Regionskommunen overvejer at hæve gebyret for brudepar, som har særlige ønsker til tid og sted i forbindelse med en borgerlig vielse.

Ønsker man at blive viet af borgmester Jacob Trøst en søndag eftermiddag i Paradisbakkerne, må man nok indstille sig på, at det bliver dyrere i fremtiden. I hvert fald planlægger regionskommunen at sætte gebyret for visse borgerlige vielser i vejret. Det fremgår af erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalgets dagsorden.

Det er ikke for at polstre kommunekassen, at administrationen foreslår en ændring af gebyrerne. Det er for, at de i højere grad skal afspejle de faktiske omkostninger, kommunen har i forbindelse med vielser uden for almindelig arbejdstid og i weekender.

Ændringen vil ikke påvirke mulighederne for at blive viet gratis. Det kan stadig lade sig gøre på bestemte tidspunkter på rådhuset i Landemærket i Rønne. Men par med særlige ønsker til tid og sted for vielsen vil skulle betale mere.

Baggrunden for forslaget er dels en stigende interesse for at blive viet i weekenden, og dels at der i forbindelse med budgettet for 2023 blev foretaget en tilpasning af området, som utilsigtet har resulteret i, at der er kommet en større efterspørgsel efter at få kommunalbestyrelsesmedlemmerne til at forestå borgerlige vielser. Dette gælder ikke mindst fra vielsesbureauer, der er afhængige af at gennemføre vielserne efter deres kunders ønsker og behov.

Derfor har kommunen set på mulighederne for både at imødekomme borgernes ønsker om fleksibilitet og et rimeligt træk på ressourcer blandt både kommunalbestyrelsesmedlemmer og kommunens giftefogeder.

Hvis politikerne godkender den foreslåede ændring, vil det i fremtiden være muligt at blive viet gratis i Landemærket tirsdag og torsdag eftermiddag, fredag formiddag samt visse lørdage, hvis man har egne vidner.

Ved vielser på andre tidspunkter eller steder skal brudeparret betale et gebyr, som altså bliver højere end i dag. Det laveste gebyr stiger fra 567 kroner til 875 kroner, og den dyreste vielse stiger fra 1.025 kroner til 1.524 kroner. Det vil ifølge kommunen afspejle stigende omkostninger og en mere realistisk vurdering af det faktiske tidsforbrug ved en vielse. I henhold til lovgivningen må kommunen kun opkræve de faktiske omkostninger til kørsel, arbejdstid og løn.

Forventningen er, at højere gebyrer vil resultere i, at flere vielser kan gennemføres af kommunens ansatte giftefogeder, og dermed vil der samtidigt blive mindre efterspørgsel efter vielser foretaget af kommunalbestyrelsesmedlemmer.