Elever lavede dåser om til insekthoteller

Elever lavede dåser om til insekthoteller
Nogle af eleverne valgte at lave dåserne om til insekthoteller. Foto: Heldagsskolen
NOTITS | ABONNENT | 19. MAJ 2023 • 12:32
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | ABONNENT
19. MAJ 2023 • 12:32

Fra mandag til onsdag har der været fordybelsesdage på Heldagsskolen i Østermarie, hvor eleverne skulle bruge dåser på 100 måder, eksempelvis som insekthotel.

Det er mandag morgen klokken 8.15 i Østermarie. Multisalen på Heldagsskolen fyldes stille og roligt med elever, pædagoger og lærer. De næste tre dage står i dåsens tegn. Konservesdåsens tegn. I længere tid har alle med tilknytning til skolen hjulpet med at indsamle det store bjerg af dåser, der ligger klar til at blive forvandlede. Dåser i mange forskellige kvaliteter og størrelser.

Alle elever på skolen deltager i projektet. Hver gruppe eller klasse vælger selv, hvordan de vil forvandle dåserne. Fælles for alle er den store vægdekoration, hvor dåserne klippes, udglødes, hamres, udglødes igen, dekoreres med sømhuller og endelig hænges op i et fint mønster på det rustne metalgitter. Ønsket er at se dekorationen ruste stille og roligt i løbet af den næste måneds tid, så hele dekorationen kommer til at changere i røde og brune farver. Nogle elever har valgt at hænge deres fine former, så vinden får dem til at klinge med blide toner. En skøn, spændende og vellykket proces, der vil glæde og forundre alle, som kommer på skolen.

Alle elever venter spændt

Det er onsdag klokken 11 i Aulaen og Multisalen på Heldagsskolen. Alle elever venter spændt. De er klar med deres egne udstillinger og er spændte på at se de andres fine, sjove og legende ting, som dåserne er forvandlede til.

Sylvester Ejlersen Bagger fortæller, hvor overrasket han er, over alt det dåserne er blevet til. Sylvester viser stolt deres dekorerede dåser, hvor de har såede karse, ærter og solsikker. I stedet for at vente i laaang tid, har vi dækket dem med film og prikket huller fortæller Sylvester.

– Vi har lavet dåsetelefoner. Hvis vi kikker ned i dåsen, så kan vi se, at der er en lille pind rundt om snoreren over til den anden dåse. Snoren vibrerer, når man taler i dåsen, så kan den anden lytte og høre det rigtig godt, siger Sylvester.

Han fortæller videre, at en gruppe har lavede dåser med mønster og lys i, som er hængt op i et mørkt rum og kan snore rundt. Det er virkelig flot.

– Det er spændende, at man starter med det samme, og så bliver det til alt muligt. Det kan man se på billederne, og der er også en raket. Det har været rigtig sjovt og spændende, fortæller Sylvester.

Tre vellykkede dage med mange gode oplevelser er vel afsluttede.

Heldagsskolen

Er et skoletilbud underlagt folkeskoleloven til elever med adfærdsmæssige og emotionelle udfordringer, autisme, ADHD og elever med tilknytningsforstyrrelser.

Heldagsskolen har eksisteret siden 1993 og er en af Bornholms Regionskommunes to specialskoler.

Kilde: BRK.dk