Samarbejde kan give branche vigtig sidegevinst: 'Det vil være guld værd'

Samarbejde kan give branche vigtig sidegevinst: 'Det vil være guld værd'
Sten Andersen hos SA-Service i Nexø håber, at unge på FGU Bornholm får lyst til at arbejde med hvidevarer, da der mangler folk med den ekspertise på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. FEB 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. FEB 2024 • 05:30

Sten Andersen hos SA-Service i Nexø håber, at et nyt projekt kan give unge lyst til at arbejde med hvidevarer.

På det helt overordnede plan handler et nyt samarbejde om genbrug af hårde hvidevarer om miljø, cirkulær økonomi og målsætningen om at gøre Bornholm affaldsforbrændingsfri i 2032. Men det handler også om noget mere jordnært.

Som tidligere beskrevet i Tidende har det kommunale affaldsselskab Bofa stillet en container på genbrugspladsen i Knudsker, hvor borgere kan stille hårde hvidevarer, de vurderer egnede til genbrug. Fra Bofa går de videre til ungdomsuddannelsen FGU Bornholm, der foretager et første, basalt tjek, inden de bedste hvidevarer ryger videre til SA-Service i Nexø. Der kaster Sten Andersen et rutineret blik på dem.

– Hvidevarer er noget, jeg er flasket op med. Jeg arbejdede i Østermarie hos en elinstallatør, hvor jeg lavede alle hvidevarerne, siger Sten Andersen, som er manden bag SA-Service.

Arbejdsgiveren i Østermarie lejede hvidevarer ud, og når de kom retur, kom de i hænderne på Sten Andersen.

– Han havde 400 lejemål på Bornholm på det tidspunkt, og der kom altid nogle brugte maskiner hjem, som enten var opsagt, eller fordi folk skulle have noget andet i stedet for. De blev klargjort, repareret og serviceret, så de var klar til at blive solgt igen. Det har jeg været med til at gøre siden 1996, siger han.

I 2016 købte Sten Andersen den lejeafdeling, og han kører den videre på den måde, at lejerne får en ny model efter to år.

– Det vil sige, at jeg får en model hjem, som er to år gammel. Den skal ikke smides på Bofa, for den fungerer helt fint. Derfor bliver den sat i stand og solgt til en fornuftig pris igen, fortæller Sten Andersen.

Tankegangen er præcis den samme bag det nye samarbejde mellem Bofa, FGU Bornholm og SA-Service.

Elever har tjekliste

Sammen med faglærer Jimmy Hjorth har Sten Andersen udarbejdet nogle tjeklister, som eleverne på FGU Bornholm skal bruge, når de gennemgår de hvidevarer, der kommer fra Bofas genbrugscontainer.

– Vi har lavet en liste over det, de skal gøre, når det er en vaskemaskine, og noget andet, når det er et komfur eller et køleskab. De måler på dem, som jeg har sagt, de skal gøre, og skriver ned, hvad strømforbruget og vandforbruget er. De fejlfinder og finder ud af, om der skal repareres noget, og om det kan betale sig, siger Sten Andersen.

Hvis gennemgangen viser, at komfuret, køleskabet eller vaskemaskinen kan egne sig til genbrug, får Sten Andersen det ind på sit værksted på Sdr. Hammer i Nexø.

– Så tjekker jeg det, for det skal være rigtigt, og så vurderer jeg, om det er noget, der skal sælges videre, eller om jeg kører den skråt over vejen og hen på Bofa, fortæller han.

Det vil være guld værd

Sten Andersen ser også andre perspektiver i det nye samarbejde. Han krydser fingre for, at det kan give nogle elever på FGU Bornholm lyst til at arbejde med hvidevarer.

– Det kunne være sjovt, hvis en eller to fatter interesse for de her hvidevarer. Jeg har selv en virksomhed, hvor vi kører ud og reparerer og servicerer hvidevarer, og vi mangler hvidevarerfolk på Bornholm. Vi er tre firmaer på Bornholm, der reparerer hvidevarer, og folk må bare acceptere, at der er en uges ventetid, siger Sten Andersen.

Derfor har han aftalt med FGU Bornholm, at hvis der er nogle, som rigtig synes, det er sjovt, så kan de komme i praktik i SA-Service.

– Det vil være guld værd at få nogle skolet videre, så vi kan få nogle flere på Bornholm, som kan de her ting, og det er ikke noget, man lærer på et år, siger han.

FGU er netop en uddannelse for unge, som af diverse årsager ikke er klar til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Formålet er, at de efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

Hjælp til kommunekassen

Den seneste tanke, Sten Andersen har gjort sig om samarbejdet, er, at det måske også kan være en lille hjælp til den økonomisk trængte regionskommune.

– Det kunne være sjovt, hvis man kunne lave en ring, hvor FGU eller jeg henter det på Bofa og får sat det hele i gang og kørt igennem. De maskiner, som bliver godkendt og går videre til salg, kunne måske sælges til en fordelagtig pris til kommunen, som fattes penge. De kunne få en hvidevare ind, der holder i måske to år, for næsten ingen penge. Så kunne det være en win-win hele vejen rundt, siger Sten Andersen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT