Samarbejde skal give brugte hvidevarer nyt liv

Samarbejde skal give brugte hvidevarer nyt liv
En container på Bofas genbrugsplads i Knudsker er det synlige bevis på et nyt samarbejde om øget genbrug af brugte hårde hvidevarer. Foto: Brian Kjær Johansen / Bofa
NYHED | ABONNENT | 21. FEB 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. FEB 2024 • 05:30

Et samarbejde mellem Bofa, ungdomsuddannelsen FGU Bornholm og SA-Service i Nexø skal resultere i et større lokalt genbrug af hårde hvidevarer.

Umiddelbart ligner containeren på Bofas genbrugsplads i Knudsker alle de andre, men den gemmer faktisk på en nyhed om et nyt samarbejde om vaskemaskiner, komfurer, opvaskemaskiner og andre hårde hvidevarer.

I stedet for at sende dem alle over vandet til genanvendelse, vil man beholde flere af dem til genbrug på Bornholm.

Det fortæller specialmediet Wastetech.

Til Tidende fortæller informationsmedarbejder Brian Kjær Johansen hos Bofa, at initiativet er en udløber af et af de EU-projekter, Bofa er engageret i, og som skal hjælpe med at nå målet om at gøre Bornholm affaldsforbrændingsfri i 2032. Der er det her et meget praktisk initiativ, der handler om, at bornholmerne kan komme af med deres bedre, brugte hårde hvidevarer på en god måde.

– Vi kan se, at der er kommer rigtig mange hvidevarer herop, som måske er blevet skiftet på grund af strømforbrug, eller fordi man skal have et nyt køkken, hvor ovnen ikke passer ind eller sådan noget. Altså hårde hvidevarer, som er rigtigt fine og brugbare. Så har vi indgået et samarbejde med FGU og SA-Service i Nexø, der gør sig i at reparere hårde hvidevarer, siger Brian Kjær Johansen.

Bedre end genanvendelse

Helt lavpraktisk har Bofa stillet en container på genbrugspladsen i Knudsker, hvor folk kan stille deres gode hårde hvidevarer.

– Vi samler dem ind, og så henter FGU dem, tager dem ind på deres værksted og laver det første tjek; om alle ledninger er klippet af, eller om det hele er brændt sammen. Så sender de det tilbage til Bofa, og de maskiner, man vurderer, der er mange timer i endnu, sender vi videre til SA-Service. Han er autoriseret fagmand og servicerer dem efter forskrifterne, siger Brian Kjær Johansen.

Målet er, at SA-Service efterfølgende kan sælge en del af de brugte hvidevarer til privatpersoner til genbrug i stedet for at sende dem til genanvendelse ovre. På den måde bliver cirklen i den cirkulære økonomi mindre, og hvidevarerne rykker op i affaldshierarkiet, hvor genbrug er bedre end genanvendelse.

– Sten Andersen er professionel elektriker, der ikke laver andet end at reparere hvidevarer. Ikke kun for os, men også for almindelige bornholmere. Jeg har lige fået min opvaskemaskine repareret hos ham. Som almindelige mennesker har vi nogle gange travlt med bare at skulle have noget nyt, men jeg fik simpelthen repareret den, og det var faktisk en rigtig god forretning, siger Brian Kjær Johansen.

Ret hård medfart

Indtil videre er det kun muligt at aflevere sine brugte hvidevarer til genbrug på pladsen i Knudsker, men initiativet vil nok vokse, så det med tiden kommer ud på alle Bofas genbrugspladser, fortæller Brian Kjær Johansen. Ifølge ham er potentialet mærkbart.

– Bornholmerne sender rigtig mange hårde hvidevarer over, og det er intentionen, at vi skal have så meget som muligt genbrugt herovre, siger han.

Brian Kjær Johansen forklarer, at når man køber hårde hvidevarer, betaler man et miljøgebyr, der sikrer, at de kommer tilbage til producenten, når man afleverer dem hos Bofa. Det nye initiativ går kort og godt ud på at se, om man kan bryde den kæde.

– Når man sender dem over, får de en ret hård medfart af kraner, der giver dem ridser og buler og gør ved, fortæller Brian Kjær Johansen.

Fingrene væk

Set fra Bofas stol handler samarbejdet både om at spare miljøet ved at skabe mere genbrug og mindre genanvendelse og om måske at hjælpe nogle unge mennesker i gang med noget.

FGU er nemlig en uddannelse for unge, som af for eksempel faglige, personlige eller sociale årsager ikke er klar til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Formålet med uddannelsen er, at de efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

– Så man har både det grønne og det socioøkonomiske aspekt, siger Brian Kjær Johansen.

Selvom projektet handler om genbrug af hårde hvidevarer, er det ikke tilladt at tage et komfur eller en opvaskemaskine i containeren med hjem som privatperson, understreger Bofas informationsmedarbejder.

– Man må ikke gå ind og tage det som almindelig borger. Det må man faktisk aldrig med elskrot, når det er smidt ud, men det her er en defineret genbrugscontainer med en defineret modtager, så man som borger ved, at det går til genbrug, siger han.

Om EU-projektet

Initiativet med genbrug af hårde hvidevarer er en del af det EU-finansierede projekt CEBW – Circular Economy Beyond Waste.

Missionen er at skabe nye, cirkulære løsninger og en fremtid uden affald.

Deltagerne er kommuner, regioner, virksomheder, Miljøstyrelsen, affaldsselskaber og interesseorganisationer.

Gennem 26 delprojekter vil deltagerne udforske og demonstrere, hvordan de kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse. Sammen vil de sikre, at langt flere produkter og materialer bevares i kredsløb.

Kilde: www.cebeyondwaste.eu

 

 

Om affaldshierarkiet

Ifølge Miljøstyrelsen er der fire niveauer i affaldshierarkiet.

1. Forberedelse til genbrug: Brugte flasker, der bliver gjort, rene, så de kan genbruges, som de er, og brugte mursten, som rengøres, og som indgår i et nyt byggeprojekt, er begge eksempler på forberedelse eller klargøring til genbrug.

2. Genanvendelse: Brugte flasker, der smeltes om, så glasset kan indgå i nye produkter, og brugt papir, der indgår i papirmasse for at blive til nyt papir, er begge eksempler på genanvendelse, hvor man bruger materialerne til nye produkter.

3. Anden nyttiggørelse: Anden nyttiggørelse er, for eksempel når affald bruges til opfyldning.

4. Bortskaffelse: Når affaldet deponeres eller brændes uden energiudnyttelse.

Kilde: Miljøstyrelsen



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT