Rønne Havn overhaler sin 2050-plan: Satsningen giver resultater

Rønne Havn overhaler sin 2050-plan: Satsningen giver resultater
Som administrerende direktør i Rønne Havn A/S synes Lars Nordahl Lemvigh, det er en stor ting at kunne meddele, at man udvider havnearealet, både for havnen selv, for Rønne som by og for hele Bornholm. Pressefoto: Michael Drost-Hansen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 30. JUN 2022 • 06:48
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
30. JUN 2022 • 06:48

Markedet efterspørger yderligere areal, siger havnedirektøren. Det vil havnen skaffe ved at fylde et bassin op. Projektet er et plus for både havnen, byen og hele øen, mener han.


Godt fem år er der gået, siden Rønne Havn A/S lancerede en masterplan for udviklingen frem mod 2050. Planen var en tydelig illustration af, at fiskeriet ikke længere har den betydning for Bornholm, som det tidligere havde. Samtidig var den et signal om havnens tro på, at offshore-aktiviteter kunne blive det nye forretningsområde, der skaber vækst og aktivitet på Bornholm. Begge dele bliver understreget i den seneste melding fra Rønne Havn.

I den sydlige del af havnen vil Rønne Havn A/S tilvejebringe 10 hektar mere havneareal. Det sker ikke mindst ved at fylde det meste af et af havnens bassiner op.

– De generelle tanker i masterplanen er helt indeholdt i det, vi gør her. Noget af det, der har ændret sig lidt, er nok tilgangen til fiskeribassinet i Sønderhavnen, som afviger lidt, men den overordnede tankegang og retningen er helt i tråd med masterplanen; her et ønske om at tilvejebringe 10 hektar areal på den søndre del af havnen til de aktiviteter, vi står og kigger ind i, og som der er interesse for på Rønne Havn, siger administrerende direktør Lars Nordahl Lemvigh til Tidende.

Havn skal fortsat være livsnerve

Ifølge ham er inddragelsen af havnebassinet en konsekvens af, at satsningen på at være den primære udskibningshavn for vindmøller i Østersøen har givet resultater. Desuden er behovet for at opsætte vindmøller blevet yderligere aktualiseret i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, og endelig er de politiske ambitioner vokset yderligere.

– Vi kan se et behov for enten at kunne have et endnu større projekt, end det vi kender i dag, eller eventuelt to parallelle projekter kørende. Vi kan se, at markedet efterspørger behov for yderligere areal. Det er det, vi gerne vil tilvejebringe her, så vi kan fastholde den førerposition, Bornholm har i østersøregionen på den grønne omstilling, og det er den måde, vi kan tilvejebringe det på, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Set fra direktørstolen i Rønne Havn A/S er det en stor ting at kunne meddele, at man udvider havnearealet, både for havnen selv, for Rønne som by og for hele Bornholm.

– Der er behov for et øget aktivitetsniveau og efterspørgsel på det, og det kan vi se, at vi kan være en del af. Det betyder ikke bare noget for havnen, men også for erhvervslivet på Bornholm, og derfor synes jeg virkelig, at det er en stor dag, at vi kan komme det her skridt videre, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Samtidig understreger han, at Rønne Havn fortsat skal være livsnerven som forsyningshavn til og fra Bornholm med blandt andet gods- og færgedrift.

– Det rokker vi ikke ved.

Behov for kommunikation

I september inviterer Rønne Havn alle interesserede til at høre mere om de seneste planer. Ifølge Lars Nordahl Lemvigh er det et signal om, at man ønsker åbenhed om planerne.

– Som jeg sagde, så synes jeg, at det her er en stor ting for ikke bare Rønne Havn, men også for øen og Rønnes beboere. Den udbygning vil give en øget aktivitet, og det vil vi gerne invitere indenfor og fortælle om, siger han.

Nogle gange er øget aktivitet på Rønne Havn lig med øget støj. Det er havnedirektøren opmærksom på, og han ved godt, at der vil være behov for øget kommunikation fra havnens side til især naboerne om de ting, der sker undervejs, og hvad det er, der foregår på havnen.

– Når det er sagt, så er der også nogle klare grænser for, hvornår vi som havn kan have aktivitet, og der er krav til, hvornår og hvordan vores entreprenører kan arbejde med udbygningen, og der er støjgrænser og så videre. Det holder vi os selvfølgelig inden for. Men i sidste ende tror vi, at den her aktivitet og den øgede forretning, det giver til byen og øen, vil gavne dem, som bor her og øen som helhed, siger Lars Nordahl Lemvigh.