Nye forpagtere på Hallegaard: Der skal penge i kassen

Nye forpagtere på Hallegaard: Der skal penge i kassen
Vibeke og Michael Engel er nye forpagtere på Hallegaard. Vibeke står i gårdbutikken, og Michael Engel slagter og laver pølser. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. NOV 2022 • 05:30

Michael og Vibeke Engel, nyt forpagterpar på Hallegaard, kæmper for at genopbygge det succesrige fødevarebrand fra Bornholm.

 

Efter en del op- og nedture er julefreden tilsyneladende ved at sænke sig over Hallegaard. I hvert fald når det gælder økonomien. Der produceres pølser i pølsemageriet og slagtes dyr i slagtehuset, og lige nu er travlheden så stor, at der skal løbes stærkt for at følge med.

Michael og Vibeke Engel, henholdsvis 58 og 57 år, er de nye ansigter i gårdbutikken på Hallegaard, og de satser alt, inklusive en god udskæring af opsparingen, på at få Hallegaard tilbage på fuld kraft igen.

Michael Engel har et forspring, for han har været pølsemager på Hallegaard siden det nye slagtehus åbnede i 2017 og kender stedet ud og ind. I februar trådte han ind og overtog gårdbutikken, og i juli fulgte produktion, slagteri og pakkeri med.

Dermed er der helt nye kræfter på Hallegaard, en institution på det danske marked for velfærdskød, som den tidligere ejer, Jørgen Toft Christensen, byggede op til et landskendt brand. Selv dronningen har været på besøg på ejendommen et par kilometer fra Østermarie, og de seneste år har skiftende investorer fra København forsøgt at give drømmen om et lokalt slagtehus vinger.

Energipriserne eksploderer

Michael og Vibeke har masser af energi, men de overtager stafetten på et svært tidspunkt. Derfor har de et vigtigt budskab: Hallegaard er åbent! Torsdag, fredag og lørdag i butikken og på nettet hele tiden.

Og selvom nogle påstår det modsatte, så er der også gang i slagteriet.

– Vi har slagtet 32 af vores egne får og syv ungtyre inden for de seneste måneder. Og vi har to dyrlæger, en fast og en vikar, siger Michael Engel.

Hallegaard har også slagtet for nogle få lokale producenter i løbet af efteråret, men de stigende elpriser har ramt virksomheden hårdt.

– Vi skal virkelig passe på. Vi har lige betalt 15.000 i strøm for at holde slagteriet åbent syv dage, siger Michael Engel.

Det betyder, at priserne for at få slagtet er steget. I dag koster det 485 kroner plus moms for at få slagtet et får, mens et kreatur koster 4.300 plus moms, inklusive grovpartering.

Som noget nyt vil Hallegaard etablere en leveringsordning til kunderne ude på Bornholm.

– Vi begynder at køre ud til byerne så folk kan hente deres kød der i stedet for at køre helt herud.

Omdømmet har lidt skade

Heldigvis for det nye forpagterpar på Hallegaard er det lykkedes at komme helt til bunds i økonomien, inden energipriserne begyndte at stige.

– Vi hyrede en ekstern konsulent ovrefra til at gå det hele igennem, og det har givet det nødvendige overblik. Hvis energipriserne for eksempel stiger, kan vi justere prisen på vores pølser med det samme, siger Michael Engel.

Hallegaard er særlig kendt for sine spegepølser. Alt laves i hånden, på traditionel vis og uden brug af farvestoffer og nitrit. Hallegaards pølser sælges over hele landet og udgør fortsat 80 procent af virksomhedens indtægt. Men der skal slides for at genopbygge det gamle omdømme.

– Der har været lidt nedgang. Der har været turbulente tider på Hallegaard, så vi skal arbejde brandet op igen, siger Michael Engel.

Et stærkt våben i kampen for at genvinde kundernes gunst er julemarkederne. Og Michael Engel har for længst booket standplads på Nexø Julemarked og det store Bornholms Julemarked i Hillerød.

Aftalen med August Lund

August Lund ejer i dag det meste af Hallegaard undtagen slagtehuset, som stadig ejes af Jørgen Toft Christensen og en snes anpartshavere. I sidste uge kom det frem, at et af de mange selskaber under Hallegaard-paraplyen var under tvangsopløsning. Men August Lund og Michael Engel har indgået en pagt: Så længe han kan få en forretning ud af det, er der en fremtid for Michael Engel på Hallegaard. Og den nye forpagter tror virkelig på, at det kan lykkes at genrejse det populære gamle flagskib på Aspevej.

– Hallegaard har altid været et godt navn. Vi synes, vi laver nogle gode produkter. Alle vores kreaturer, som vi laver oksespegepølse af, er økologisk opdræt. De tager halvanden måned at fremstille. Nu skal det bare bygges op igen, og derfor er det vigtigt for os, at folk ved, at vi er her. Der skal penge i kassen, hvis Hallegaard skal komme godt igennem krisen.

Michael Engel sigter efter at genoptage lokale slagtninger i slutningen af januar. Gårdbutikken lukker efter nytår og genåbner 1. februar.