Krydstogtkaj sunket i kæmpe hul: 'Jeg var målløs, da jeg så det' 

Krydstogtkaj sunket i kæmpe hul: 'Jeg var målløs, da jeg så det' 
Det var voldsomme kræfter, der fredag nat ødelagde et stykke af kajen i Rønne Havn. Foto: Jesper Dollerup Merved.
NYHED | ABONNENT | 29. JUL 2022 • 13:33
NYHED | ABONNENT
29. JUL 2022 • 13:33

Der var voldsomme kræfter på spil, da en del af den gamle krydstogtkaj i Rønne tidligt fredag morgen sank delvist sammen. Driftschefen for Rønne Havn har aldrig set noget lignende.

Det så mærkeligt ud på krydstogtkajen i Rønne fredag morgen. Et stykke af den gamle kajstruktur ved kaj 31 og 32 var sunket sammen, og skredet har efterladt et stort hul i kajen.

– Jeg var målløs, da jeg så det. Jeg fik et billede af det i nat og tænkte, at det kunne simpelthen ikke være rigtigt. Så jeg kørte herud med det samme og kunne så konstatere, at den var god nok, fortæller driftschef ved Rønne Havn, Jørn Nygaard.

Årsagen til, at kajen er sunket skal findes i naturens kræfter.

– Der er sket en underminering. Vi kan se på vores overvågningskamera, at det skete cirka klokken tre om natten, og det gik meget hurtigt. Det skete på ganske få sekunder, så der har været knald på, siger Jørn Nygaard.

Når havet bevæger sig, skabes der hulninger under havbunden, der nogle gange er så dybe, at havbunden kollapser.

Aldrig set nogen lignende

Det skete ved kaj 31 og 32, og fredag har Rønne Havn haft dykkere nede og kigge på hullet. Og det er et massivt hul, siger Jørn Nygaard.

– Jeg vil skyde på, at hullet er cirka otte gange 16 meter, så det er et stort hul.

Har du nogensinde set noget lignende?

– Nej, det har jeg ikke. Jeg har hørt om en vestjysk havn, hvor de stod og kiggede over på modsatte kaj, hvor en lastbil kom kørende og pludselig var den bare væk. De troede, han var kørt i havnen, men det viste sig, at han var kørt i et hul, der ligner det her lidt. Det var så dybt, at hele lastbilen var væk. Så sådan noget kan ske, og det sker især på havne, der er levende, som det her sted. Det er en bølgefælde, hvor det er meningen, at vandet skal komme ind – det er bare ikke meningen, at det skal tage alt med sig ud igen.

Hvad med resten af kajen her?

– Der burde ikke være nogen problemer, og der er ikke risiko for yderligere skader på nuværende tidspunkt. Vi lavede en undersøgelse af kajen den 10. juni, der viste, at der ikke var nogen problemer med vandet herude, så det er kommet ganske pludseligt. Det er svært at forberede sig 100 procent på, siger driftschefen.

Større arbejde forude

Nu venter et større arbejde, hvor der skal undersøges præcis, hvor stor skaden er, og Rønne Havn skal have nogle entrepenører ud for at se på, hvordan man kan genskabe kajen, der, hvor den er sunket.

– Vi har haft dykkerne til at undersøge, hvilke pæle der er knækket, og hvilke der er intakte. Det kommer til at tage lidt tid, fortæller Jørn Nygaard.

For nuværende er kaj 31 og 32 lukket og taget ud af drift, og Jørn Nygaard regner ikke med, at det kommer til at skabe de store logistiske udfordringer for havnen.

– Vi er ikke udfordrede med anløb lige nu, men den 8. august, var det meningen, at vi skulle have to krydstogtanløb på samme tid. Et her på kaj 31/32 og et på kaj 34. Det skal vi have fundet en løsning på.