Krydstogtkaj var sunket i kæmpe hul: Nu starter genopbygningen

Krydstogtkaj var sunket i kæmpe hul: Nu starter genopbygningen
Kajen havde det ikke for godt tilbage i juli. Foto: Jesper Dollerup Merved
NOTITS | RØNNE | ABONNENT | 6. OKT 2022 • 10:13
NOTITS | RØNNE | ABONNENT
6. OKT 2022 • 10:13

Genopbygningen af krydstogtkajen på Rønne Havn, der i juli måned pludselig sank i jorden, begynder i denne uge.

Det oplyser Rønne Havn i en pressemeddelelse.

En del af kaj 31 på Rønne Havn blev udsat for en underminering tidligt fredag morgen den 29. juli, hvor et stykke af den gamle kajstruktur ved kaj 31 og 32 var sunket sammen, og skredet efterlod et stort hul i kajen.

– Der er sket en underminering. Vi kan se på vores overvågningskamera, at det skete cirka klokken tre om natten, og det gik meget hurtigt. Det skete på ganske få sekunder, så der har været knald på. Jeg vil skyde på, at hullet er cirka otte gange 16 meter, så det er et stort hul, sagde driftschef ved Rønne Havn, Jørn Nygaard, dengang til Tidende.

Underminering sker, når havet bevæger sig, og der skabes hulninger under havbunden, der nogle gange er så dybe, at havbunden kollapser.

Konstruktionssvaghed på pæle

Nu går arbejdet så i gang med at genetablere den aktuelle kajstrækning.

– I løbet af de næste uger vil MT Højgaard begynde at aflaste den beskadigede kajstrækning og demontere de beskadigede pæle for efterfølgende at genetablere den beskadigede kajstrækning med nye stålpæle, skriver Rønne Havn i pressemeddelelsen.

De oplyser samtidig, at der er blevet brugt en del tid på at undersøge, hvorfor en underminering af kajen kunne finde sted. I den forbindelse har havnen gennemgået de 30 år gamle projekteringstegninger og sammenholdt dem med de faktiske forhold for kajen.

– Den primære årsag til undermineringen skyldes en konstruktionssvaghed på nogle af de pæle, som er anvendt for 30 år siden. Nogle af pælene er ved kajens etablering udført med en forlængelse, som har vist sig at have et svagt punkt, siger Jørn Nygaard i dag.

Rønne Havn har som konsekvens af episoden igangsat en større analyse af alle havnens kajområder.

Arbejdet med at genopbygge den ødelagte kaj forventes ifølge Rønne Havn at blive afsluttet inden årets udgang, og det skulle derfor ikke få betydning for næste års anløb af blandt andet krydstogtskibe.