Hundredvis af gæster fik kig på kikærter og økologisk korn

Hundredvis af gæster fik kig på kikærter og økologisk korn
Kristen Harild viste barndomshjemmet frem. Han bestyrer nabogården Skovsholm, der er et økologisk planteavlsbrug på 150 hektar. Her dyrker han ud over korn, hvidkløver og raps også forskellige slags bælgfrugter som linser og kikærter, som man ved Åbent Landbrug kunne købe i FoodsBornholms bod.
NYHED | ABONNENT | 17. SEP 2023 • 16:57
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. SEP 2023 • 16:57

Planteavlerne på Frennegaard i Ibsker slog søndag alle porte og døre op ved Åbent Landbrug.

En hestevogn godt besat med børn og bedsteforældre er de første, som Tidende møder på vej til Åbent Landbrug. Hestene trækker gæsterne op ad grusvejen væk fra Frennegaard, hvor Frederik Tolstrup og Stine Mikkelsen fra Bornholms Landbrug og Fødevarers bestyrelse ved indgangen til gårdspladsen uddeler foldere og quizark og byder velkommen.

Trods det herlige sensommersolskinsvejr er der ved 11-tiden endnu ikke mødt så mange mennesker op, som der plejer ved landbrugets store efterårsarrangement.

– Men vi plejer kun at have én gård med. Jeg synes, det er sjovt at sprede det lidt ud, siger landbrugets formand, Frederik Tolstrup.Trio af værter

I år er arrangementet fordelt på tre adresser i Svaneke-området. Svaneke Bryghus og havtornplantagen Høstet holder også åbent, og spredningen gør det muligt at fremvise eksempler på både dyrkning og forædling af afgrøderne, fremhæver Stine Mikkelsen – såsom havtornmarmelade, Svaneke-øl eller den pasta, som produceres på Frennegaard med durumhvede fra markerne.

Pastarigets gårdbutik holder selvfølgelig åbent, og i baglokalet kan de besøgende komme tæt på produktionslinjens pastamaskiner og høre historien om, hvorfor pastaiværksætterne fravalgte frisk pasta og kastede sig over tørrede strimler med længere holdbarhed.

Igennem 14 år er der blevet lavet pasta på Frennegaard.

 

Leverer lokalt

Udenfor, for enden af pastalængen, rager tre amerikanske siloer op. På en pædagogisk seddel kan man læse om "de store grå metalting".

"Siloerne er en vigtig del af vores forretning. De gør det muligt at opbevare kornet og sælge det senere til en bedre pris".

Meget af det økologiske korn sælges til Bornholms Valsemølle, som blandt andet leverer mel til byens bageri, Svaneke Brød.

"Så bliver det vist ikke mere lokalt", har gårdejerne skrevet efterfulgt af en smiley nederst på papiret.

Omkring siloerne står en blanding af moderne landbrugsmaskiner og traktorer fra en svunden tid, og mange børn – og enkelte fædre – skal lige op og have fat i rattet.


 

'Vi fylder meget'

Til daglig drives Frennegaard af Finn Harild, sønnen Kristen Harild, der har ansvaret for den økologiske produktion, samt Simon Elleby, som driver den konventionelle del af planteavlen.

De dyrker frø, korn og grønne proteiner – husdyravl ligger flere årtier tilbage. Åbent Landbrug går på skift mellem øens landmænd, og Bornholms Landbrug og Fødevarer har længe ønsket at placere arrangementet hos planteavlerne.

– Nu har de spurgt os tre-fire år i træk, så vi tænkte, at det var vores til at tage en tørn, siger Kristen Harild, hvis far ejer gården.

Svaneke ligger få hundrede meter fra jorderne, så aktiviteten på markerne – som når der for eksempel spredes gylle ud – kan mærkes i byen. Et formål med at blive værter er også at byde naboerne indenfor.

– Vi fylder meget, så vi vil også gerne lave en hyggelig dag for byen og øen, fortæller Kristen Harild.


 

Linser og kikærter

Han er vokset op på gården og bestyrer naboejendommen Skovsholm, hvor familien fokuserer på økologisk planteavl. Bælgfrugter som linser og kikærter er nogle af de økologiske afgrøder, som Kristen Harild sælger igennem øko-sammenslutningen FoodsBornholm, som 15 landmænd etablerede for at promovere grønne proteiner fra Bornholm.

– Vi startede for tre år siden og afsætter det hele lokalt, fortæller Kristen Harild, som leverer til lokale restauranter, attraktioner og specialbutikker.

Gæsterne har rig lejlighed til at smage på det, der dyrkes. Madteltets hovedret er pastasalat med linsefrikadeller, og i FoodsBornholms bod på gårdspladsen sælges ni forskellige slags poser med ting som quinoa, ingridærter og beluga- eller anicialinser.

Åbent Landbrug løb fra klokken 10 til 16.