HCS får 100 procent i vederlag, men kontrakten giver mulighed for reduceret betaling

HCS får 100 procent i vederlag, men kontrakten giver mulighed for reduceret betaling
HCS får 100 procent af sin betaling på trods af, at selskabet ikke er i gang på Bornholm. Foto: Scanpix
ERHVERV | Tirsdag 27. september 2022 • 05:30

Bofa har i 2022 betalt 100 procent i vederlag til HCS for dagrenovation, men den indgåede kontrakt omtaler situationer, hvor vederlaget kun burde være 70.


Bornholm har ligesom en række andre kommuner fået dispensation i forhold til, at husstandenes affald fra den 1. januar i år skulle sorteres i 11 fraktioner, sådan som det er besluttet på nationalt niveau.

Det betyder også, at HCS, som overtog kontrakten på dagrenovation ved indgangen til året, ikke har skullet effektuere denne sortering af affaldet.

Men skal HCS alligevel have fuldt vederlag?

Tidende har fået aktindsigt i kontrakten, som er indgået mellem Bofa og HCS – omtalt som Renovatøren – og af denne kontrakt fremgår det, at hvis affaldsindsamlingsordningen ikke er blevet iværksat til tiden, skal Renovatøren kun have 70 procent af vederlaget, dispensation eller ej (se den mere præcise formulering i boksen "Spørgsmål til Bofa – og svar").

Bofa oplyser dog til Tidende, at HCS får 100 procent af vederlaget.

Tidende har haft kontakt til to advokater, som efter gennemsyn af kontrakten umiddelbart er enige i, at noget kan pege på, at vederlaget burde ligge på 70 procent, idet de netop specifikt hæfter sig ved paragrafferne 5.2.1 og 5.2.2, hvor paragraf 5.2.2 er formuleret helt generelt og ikke nævner situationer, hvor den ikke skulle være gældende.

Det er dog mere kompliceret end som så at grave sig ned i, hvordan sådan en kontrakt skal tolkes, hvorfor advokaterne ikke har ønsket at lægge navn til præcise vurderinger, fordi det vil kræve mere tid end som så.

Karsten Naundrup Olesen, som er professor ved Københavns Universitet, vil dog gerne forklare, hvori problemerne med at konkludere noget ligger:

– I 5.2.2 står der, at HCS alene er berettiget til 70 procent af vederlaget for indsamling af restaffald og øvrige fraktioner, og det kan du selvfølgelig hæfte dig ved. Men så står der videre "der faktisk indsamles", hvilket jeg finder er en mærkelig formulering, som gør, at jeg ikke ved, hvad jeg skal sige om det. For lidt længere nede står der: "Foretager Renovatøren i perioden indsamling af affald fra husstande i overens­stemmelse med den hidtidige ordning afregnes Renova­tøren dog for det faktiske antal afhentede sække og tømte beholdere/containere i henhold til de enhedspriser, der fremgår herom af et bilag".

– Og det betyder jo, så vidt jeg kan se, at uanset 70 procents-klausulen, så har der været en tidligere ordning, og fortsætter man den, har man krav på at få afregning for det faktisk indhentede affald. Det kan jo strengt taget godt være, at det beløber sig til 100 procent af kontraktsummen. Der er en henvisning til et Bilag 2 med en tilbudsliste, som man skal lægge til grund, når man afregner, så er man i besiddelse af Bilag 2, kan man begynde at regne på det og se, om pengene passer, siger Karsten Naundrup Olesen.

Vanskeligt

– Det er rigtigt, at man umiddelbart vil læse 5.2.2, som at vederlaget skal være 70 procent, men så er der altså tilføjelsen om, at hvis HCS fortsætter efter det gamle system, så skal de modtage betaling for det, som de faktisk præsterer. Der kan tilbudslisten i Bilag 2 bruges til at udregne, hvad de egentlig har krav på. Samtidig kan man i paragraf 11, som i kontrakten omhandler selve vederlaget, læse, at afregning for affaldsfraktioner, som Renovatøren indsamler i overensstemmelse med den hidtidige ordning, sker i henhold til de enhedspriser, der fremgår – og det vil jo sige, at der har man sat den der 70 procents bestemmelse i 5.2.1 ud af kraft.

– Så helt grundlæggende: Om de har fået for meget eller for lidt, kan jeg simpelthen ikke sige noget om, konkluderer professoren.

– Og selv, hvis man er i besiddelse af tilbudslisten, kan det formentlig være teknisk vanskeligt at regne tallene ud.

Jens Hjul-Nielsen, direktør i Bofa, oplyser, at han gerne snarest vil give en kommentar til, hvorfor HCS har modtaget 100 procent i betaling, men at han i øjeblikket har usædvanlig travlt.


Spørgsmål til Bofa – og svar

Tidende har sendt følgende spørgsmål til Bofa:

Modtager HCS 70 eller 100 procent af den aftalte betaling? Når jeg læser kontrakten, synes jeg, det ser ud, som om de kun burde få 70 procent.

 

I kontrakten står blandt andet:

 

• 5.2.2: Hvis den af Renovatøren designede affaldsindsamlingsordning ikke er fuldt idriftsat på tidspunktet for starten af driftsperioden, jf. pkt. 5.2, er Renovatøren – for de husstande og virksomheder, der berøres heraf – alene berettiget til 70 % af vederlaget for indsamling af restaffald og de øvrige fraktioner, der faktisk indsamles (...).

Denne regulering af Renovatørens vederlag gælder uanset, om en senere opstart af Renovatørens affaldsindsamlingsordning er accepteret efter pkt. 5.2.1.

 

• 5.2.1: Såfremt det fremgår af afsnit 5 i Bilag 3 – Tilbudsdokument, kan der ske en senere opstart af den af Renovatørens designede affaldsindsamlingsordning, sådan at Renovatørens affaldsindsamling i en periode fra igangsætningen af indsamlingsydelserne (...) sker under anvendelse af andet opsamlingsmateriel, indsamlingsmateriel og/eller andre indsamlingskøretøjer (...).

Perioden kan maksimalt være 14 måneder fra tidspunktet for Renovatørens underskrift af kontrakten, inkl. eventuel indfasning (...).

 

Brian Johansen, kommunikationsmedarbejder hos Bofa, svarer:

 

"Det kan oplyses at HCS har fået 100% af vederlaget. De 70 % du nævner, gælder kun i visse andre situationer ved en delvis implementering af de nye ordninger på Bornholm".



FÅ ABONNEMENT