'Fra fiskeskæl til hudskæl' – hudlægen flytter

'Fra fiskeskæl til hudskæl' – hudlægen flytter
I respekt for bygningens historie har Matthias Gerber valgt at bibeholde skrifttyperne og kun ordet "Fiskeriforening" er udskiftet med "Hudklinik". Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2023 • 15:30

Det bliver i denne version af artiklen præciseret, at Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening blev stiftet i 1883 og flyttede ind på Øernes Kaj 2 i 1986.

 

Dermatolog Matthias Gerber har siden 2010 haft sin klinik i Rønne Lægehus, men åbner den 2. januar i Bornholms & Christiansøs Fiskeriforenings tidligere lokaler på havnen.

Ja, han konstaterer det selv, Matthias Gerber, med et lille smil på læben:

– Vi går fra fiskeskæl til hudskæl her i bygningen.

Han forklarer, at han dermed pointerer, at han gerne så vidt som muligt vil bevare den oprindelige ånd og sjæl her i bygningen, hvilket også fremgår tydeligt, hvis man betragter, hvad der står ude på facaden.

Nemlig "Bornholms & Christiansøs Hudklinik", hvor kun sidste ord nænsomt er udskiftet, idet her tidligere stod "Bornholms & Christiansøs Fiskeriforening", men skrifttyperne er altså bevaret.

Han er dermatolog, altså speciallæge i hudsygdomme, og åbner den 2. januar i det nye år sin klinik her på Øernes Kaj 2 i Rønne, og hans bemærkning referer naturligvis til, at her flyttede Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, som blev stiftet i 1883, ind i 1986.  

Men i august sidste år satte foreningen ejendommen til salg, og i januar i år kunne Tidende notere, at den fremtrædende erhvervsejendom var blevet solgt, og at køberne var Matthias og Martina Gerber. Dengang ønskede ægteparret ikke at afsløre, hvad bygningen skulle bruges til, men det står altså klart nu.

Her skal være hudlægeklinik.

Dermatologen har ellers gennem 14 år holdt til i Rønne Lægehus på Paradisvej, hvor han overtog fra den tidligere hudlæge, Kurt Peters, om hvem Tidende da også i august 2008 noterede, at han snart ville gå på pension. Matthias Gerber trådte altså snart til, og nu viste chancen for at flytte til nye og større lokaler sig, idet der også stod en læge klar til at udvide sin praksis i lægehuset og få glæde af de lokaler, hvor hudlægen lige nu – men ikke længe igen – holder til, fortæller Matthias Gerber, som her fredag formiddag viser sin snarlige lokation frem for Tidende.

– Det er en win-win-situation, konstaterer han, mens vi tager lokalerne, som lige nu og her er ved at blive sat i stand til deres nye funktion, i øjesyn.

– Vi fik mulighed for at rykke ind her, og en anden læge var interesseret i vores lokaler for selv at udvide på lægehuset.

Der er masser af plads i de nye lokaler, her det, som bliver personalets opholdsstue. Foto: Torben Østergaard Møller 

Kom her som barn

Har du længe overvejet nye, større lokaler?

– Ja, og det handler også om fremtiden. Jeg er blevet 60 i år, så jeg har tænkt, at det nok var en god idé at finde en mulig afløser, så vi eventuelt kan udvide kapaciteten og sikre, at der også i fremtiden er en hudlæge på Bornholm, når jeg på et tidspunkt går på pension.

Så der skal være mere end en hudlæge hernede på havnen?

– Det er jo næsten umuligt at finde en, og det var også den udfordring, min forgænger havde – at finde en efterfølger. Han søgte efter en i syv år, inden jeg kom til.

Og hvorfor hjælper det den proces at flytte herned?

– Fordi vi har bedre plads, næsten det dobbelte af de 80 kvadratmeter i lægehuset, så vi kan have en vikar eller eventuelt simpelthen være to hudlæger.

Som en glidende overgang?

– Ja, præcis.

Ægteparret Gerber kom til Bornholm fra Femern i Tyskland dengang for 14 år siden, og i 2010 tiltrådte han på klinikken i lægehuset.

– På Femern var jeg både almindeligt praktiserende læge og dermatolog, men nu praktiserer jeg kun som dermatolog, siger han.

Hvordan kom du på at skulle til Bornholm?

– Jeg havde været her som ganske ung, i puberteten, sammen med mine forældre, og så faldt jeg over en annonce om muligheden for at komme hertil. Jeg havde dengang også en privatklinik i Maribo på Lolland, hvor jeg gerne kom en gang om ugen eller måske hver anden uge, så vi kendte jo Danmark fint. Min kone læste også annoncen og sagde "skal vi ikke tage en tur til Bornholm?". Så blev vi forelskede i øen. Vores piger var dengang ni år og sagde, at "nej, det vil vi ikke!", men allerede, da vi så på det første hus herovre, som vi dog ikke købte, var de hurtigt i gang med at fordele værelserne imellem sig. Allerede få måneder senere tog vi beslutningen, og jeg kom til øen den 29. december 2009 og begyndte i lægehuset den 4. januar 2010, siger han.

– De første tre måneder var jeg ansat hos Kurt Peters, og de næste tre var han ansat hos mig, og siden har jeg været alene om det.

Dette skilt fra fortiden bliver hængende. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Brugte tolk

Hvad med sproget, dit dansk er glimrende nu, men dengang må det da have været et problem?

– Ja, vi troede, vi kunne tale lidt bedre dansk, men blev indhentet af virkeligheden. Jeg kan se på gamle notater, at jeg allerede i februar måned dengang begyndte at diktere til min sekretær, som jeg havde gennem mange år – og hun gjorde det glimrende i forhold til at forstå mig og skrive ud, hvad jeg sagde. Men vi havde allerede på grund af min klinik i Maribo haft lidt danskundervisning, mens vi stadig boede i Tyskland, selv om jeg faktisk brugte tolk der, men i forbindelse med, at vi flyttede til Bornholm, tog vi også noget undervisning, siger Matthias Gerber.

Martina Gerber er – og vil fortsat være – en aktiv part i hudlægeklinikken, hvor hun varetager diverse funktioner, fortæller han.

Aktuelt forestår at få sat lokalerne i stand til deres nye funktion, hvilket inkluderer at få flyttet alskens teknisk udstyr herned fra lægehuset.

– Vi lukker i lægehuset den 14. december, så skal vi pakke alt ned, flyttevognen kommer den 18. december, og så har vi tre dage til at få det hele etableret. Vi holder lukket mellem jul og nytår, men åbner så klinikken den 2. januar i det nye år, siger Matthias Gerber.

Er her klienter nok på Bornholm til en hudlæge?

– Ja, her er jo 40.000 indbyggere, og det svarer meget godt til patientgrundlaget, hvis man sammenligner med dermatologer i København. I Nordjylland eksempelvis ser det helt anderledes ud, for der dækker en dermatolog måske helt op til 120.000 borgere, men der er ventetiden også betydeligt længere. Og på den baggrund håber jeg også, det vil være muligt at tiltrække en ny hudlæge, for det er lidt ærgerligt for bornholmerne, hvis de skal til at rejse over til undersøgelser, lysbehandlinger og så videre, siger Matthias Gerber.