Fra BAT til Natur Bornholm: En god udfordring og et lille kulturchok

Fra BAT til Natur Bornholm: En god udfordring og et lille kulturchok
Kim Kock-Hansen har overtaget den daglige IT-drift hos Natur Bornholm, fordi han har mere end 20 års erfaring i IT-branchen. Men det tager meget, meget lidt af min tid, forsikrer han. Foto: Mathies Hvid Toft
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 05:30

Springet fra BAT til Natur Bornholm har været udfordrende og samtidig en meget positiv oplevelse for Kim Kock-Hansen, der satte sig for bordenden i den naturhistoriske motor på Bornholm i december. Nu er missionen klar, besøgstallet skal op.

Skiftet er til at føle på.

Et trafikselskab med masser af busser, omkring 100 ansatte og en dagligdag præget at drift og høj puls.

Klip til et kontor i vestsiden af Natur Bornholms arkitekttegnede bygning med udsigt over kulturlandskabet ved Aakirkeby, seks medarbejdere, og en hverdag der i høj grad er præget af fordybelse, kreativ tænkning og i at tænke langsigtet.

Det er jobskiftet, som Kim Kock-Hansen tog, da han i december stoppede som direktør for BAT for at rykke til Natur Bornholm.

– Det har været meget spændende. Det har også været en god udfordring for mig og et lille kulturchok. Den mentale omstilling har i virkeligheden været den største personlige udfordring. At jeg på en måde har skulle lære at fordybe mig i ting igen, fortæller han.

Det var nu eller aldrig

Den naturhistoriske verden er imidlertid ikke fremmed for Kim Kock-Hansen. Han er oprindeligt uddannet geolog og har en master i oplevelsesledelse.

Faktisk har tanken om at blive en del af Natur Bornholm rumlet i hovedet, siden museet blev etableret i 2000.

– Dengang var jeg netop blevet færdiguddannet, og jeg havde fået en fod ind i IT-branchen. Min kone og jeg havde også lige mødt hinanden, og vi var ved at bygge et liv op sammen i København, så det lå ikke i kortene at flytte tilbage til Bornholm, siger han og uddyber:

– Men det har hele tiden ligget i baghovedet og rumsteret. Jeg har altid syntes, det var rigtig spændende med Natur Bornholm og har haft et ønske om at være tilknyttet her på et tidspunkt i mit liv. Da jeg så stillingen, tænkte jeg, at nu må jeg slå til, for den kommer nok ikke op igen lige med det samme, og jeg er meget glad for, at det endte med at blive mig, der fik den.

Året står i læringens tegn

Kim Kock-Hansen har brugt de sidste ti måneder på at lære medarbejderne at kende, lære selve huset og udstillingen at kende og blive fortrolig med de forskellige systemer.

– Jeg har sagt til mig selv, at jeg tager i hvert fald et år til at lære huset at kende, før jeg sætter eventuelle større ændringer i gang. Det har jeg gjort i respekt og ydmyghed for stedet og for mine dygtige kollegaer. Jeg er også kommet til et sted, der er veldrevet. Der er ikke en ildebrand, der skal slukkes.

På trods af at Natur Bornholm står på relativt sikre økonomiske ben, kom institutionen ud med et underskud på driften sidste år.

– Og det er aldrig godt. På den måde er vi lidt trængte. Men jeg tror ikke, du kan finde kulturinstitutioner på Bornholm, der ikke er økonomisk trængt, siger han.

Samtidig er der risiko for, at de mørke skyer i horisonten trækker sig sammen til et decideret uvejr. Ud af Natur Bornholm omkring 50.000 årligt besøgende er omkring 12.000 lejrskoleelever. Problemet er ifølge Kim Kock-Hansen, at antallet af lejrskolebesøgende hos Natur Bornholm falder, fordi skolernes økonomi er under pres. I år forventes cirka 9.500 lejrskoleelever at besøge Natur Bornholm.

– Lejrskolesegmentet er desuden med til at holde vores forårssæson og vores sene efterårssæson i live. Vi kan bare desværre se, at de bliver færre og færre, og hvis lejrskolesegmentet svigter, kan det ultimativt betyde, at vi må holde mere lukket i løbet af året.

Derfor er en af Kim Kock-Hansens største opgaver at skaffe flere besøgende og en bedre økonomi. Det har han flere redskaber til at få til at lykkedes.

Et er en kommende tocifret millioninvestering i at forny en stor bid af museets udstilling, som han fortalte til Tidende onsdag. Et andet greb er at gøre Natur Bornholm mere synlig i dagligdagen.

– Opgaven består i at gøre os mere synlige, at vi også er der ved nogle flere større events, flere foredrag og blive en større del af livet ude på øen uden for sæsonen. Det kunne være ved at bidrage til informationstavler på forskellige vandreruter, forklarer han.

Handler om at være en attraktiv arbejdsplads

Det handler ikke blot om at cementere museet i folks bevidsthed. Der er mere på spil.

En del af museets udfordring er nemlig i forvejen at skaffe nok arbejde til at holde på medarbejderne. Det er ikke et stort aktuelt problem, men det bliver det. Det er Kim Kock-Hansen ikke i tvivl om.

– Det handler om at sikre nogle flere helårsstillinger. Vi har heldigvis nogle enormt trofaste medarbejdere, der har været hos os i mange år, og som bliver sendt hjem hvert år i november og vender tilbage hos os i april, men det kan vi ikke tage for givet, siger han og fortsætter:

– Det går bare ikke i et fremtidigt arbejdsmarked, og på et tidspunkt skal vi ud at rekruttere nye kræfter, og jeg tvivler på, at unge nyuddannede akademikere vil stille sig tilfreds med et syvmåneders arbejde.

Den udfordring er Natur Bornholm i gang med at imødekomme. Institutionen vil være en del af flere samarbejder med universiteter og andre kulturinstitutioner både herhjemme og i andre lande.

Helt konkret er Natur Bornholm med i et projekt styret af Københavns Universitet, hvor der bliver udviklet virtual reality undervisning om fortiden til primært gymnasieelever.

– Det er spændende at være med i sådanne projekter, for vi kan bidrage med didaktik og læring, og det skal vi have mere af. Samtidig er planen, at det færdige projekt ender som en del af vores fremtidige udstilling.

Natur Bornholm har desuden to klubber for børn og lejer naturfagslokaler ud til skoler, forklarer Kim Kock-Hansen.

– Groft optegnet er der to scenarier. Enten er vi ret aktive hele året, selvom vores udstilling er lukket ned i fem måneder, eller også bliver vi sådan en turistdestination, der er åben i en kort periode om året. Og vi skal det første.

– Opgaven består i at gøre os mere synlige, at vi også er der ved nogle flere større events, flere foredrag og blive en større del af livet ude på øen uden for sæsonen

Kim Kock-Hansen, direktør i Natur Bornholm.