Formand: Fiskerne står i den vanskeligste situation nogensinde

Formand: Fiskerne står i den vanskeligste situation nogensinde
Formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen, giver gråsælerne en stor del af skylden for, at det går så skidt med fiskeriet omkring Bornholm. Foto: Niels Ebdrup
BAGGRUND | ABONNENT | 26. MAR 2022 • 10:30
Niels Ebdrup
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
26. MAR 2022 • 10:30

Fiskeriet omkring Bornholm er stort set gået i stå. Det blev konstateret på Bornholms og Christiansøs Fiskeriforenings generalforsamling, hvor formanden mente, at tingene aldrig har set sortere ud for de lokale fiskere.

Luften var tyk af frustrationer, da Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening fredag aften holdt generalforsamling på Kannikegård i Åkirkeby. Miljøminister Lea Wermelin (S) var inviteret til at komme og holde et oplæg om gråsæler, og da hun forlod generalforsamlingen, var hun næppe i tvivl om, at hun havde været i selskab med et presset erhverv.

Folk fortalte hende, at de kun levede på bankens nåde, og sektionsleder Marie Storr-Paulsen fra DTU-Aqua kunne med grafer og tal vise ministeren, at det står skidt til med torskebestanden i Østersøen, og at det fiskedræbende iltsvind er omfattende. Formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen, mente, at foreningens medlemmer aldrig tidligere har stået i en så dyster situation.

– Selvom der altid har været op- og nedture i fiskeriet, så tror jeg at den situation, som vi befinder os i lige nu, er den mest vanskelige både fiskemæssigt og økonomisk, som medlemmerne i Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening har stået i nogensinde. Nu håber jeg, at det kun kan gå fremad, sagde Thomas Thomsen og opfordrede til, at man ikke lod sine frustrationer over fiskeriet gå ud over ”dem derhjemme”.

Gråsælerne den store synder

Marie Storr-Paulsen fra DTU-Aqua havde medbragt grafikker, der viste, at der sidste år blev fisket langt mindre i farvandet omkring Bornholm sammenlignet med få år forinden.

Thomas Thomsen lod forstå, at det naturligvis skal være muligt at fiske, for at man gør det. Der er bare ikke de fisk, der var engang. Den tidligere så store og givtige torskebestand er nu minimeret. Ifølge Thomas Thomsen på grund af menneskers byggeprojekter i Østersøen samt vores forurening – men dog mest af alt på grund af gråsælerne.

– Oven i de menneskeskabte forureninger kæmper vi stadigvæk med en alt for stor population af gråsæler. Jeg bliver så trist, men må konstatere, at gråsælen har sejret over fiskeriet.

– Lad mig endnu engang slå fast, at gråsælerne æder hvad der er tilgængeligt: Torsk, laks, pighvar, rødspætter, og hvis der ikke er andet, så tager de også skrubber.

– Parasitterne, som de inficerer fiskene med, er de ikke stoppet med at sprede, bare fordi fiskerne nu ikke må fange torsk, sagde Thomas Thomsen.

Heller ikke laks og fladfisk

Laks kan de bornholmske fiskere heller ikke slå sig på.

– Lukningen af laksefiskeriet er endnu et stort søm i kisten for det bornholmske fiskeri, konstaterede Thomas Thomsen.

– Laksestammen ude i Østersøen har ikke ændret sig væsentligt i flere år, men lige nu har svenskerne og finnerne sat sig fuldstændigt på laksefiskeriet, da de fik gennemtrumfet, at laksene skulle fanges i flodmundingerne. Dette er ikke en ny idé, de lige har fundet på. Idéen har været oppe at vende ved adskillige kvoteforhandlinger i fortiden. Men til forskel på dengang og nu, så havde vi tidligere fiskeriministre, der kæmpede for dansk fiskeri, sagde Thomas Thomsen.

Fladfisk er det ikke heller ikke nemt at få noget ud af at fiske, fortalte Thomas Thomsen.

– Jeg tror, at flere fartøjer ville blive ved Bornholm og fiske efter fladfisk, hvis ikke der var de restriktive bifangstregler i forhold til torsk. Fiskeren vil/tør/magter ikke at begynde et fiskeri efter fladfisk, da han risikerer at blive lagt til kaj hurtigt på grund af for mange torsk i fangsten. Enten ryger mængden af torsk op over 20 procent, eller også løber fiskeren tom for torskekvote. Hvis afregningsprisen på skrubberne lå højere, så ville flere bornholmske fartøjer blive hjemme og fiske efter skrubber, sagde Thomas Thomsen.

Alle dårligdommene til trods, forsøgte Marie Storr-Paulsen fra DTU-Aqua i sit oplæg at tænde et lille lys i mørket hos fiskerne. Dels kunne hun konstatere, at iltsvindet var minimalt forbedret sidste år, og hendes forskning viste også, at der nu var små tegn på fremgang i torskebestanden efter års tilbagegang.

FÅ ABONNEMENT