Forhandlinger i gang om Christianshøjkroen

Forhandlinger i gang om Christianshøjkroen
Naturstyrelsen forhandler med potentielle forpagtere af Christianshøjkroen. Med lidt held bliver der indgået en aftale i næste uge, siger skovrider Søren Friese. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 26. MAJ 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. MAJ 2023 • 15:30

Naturstyrelsen Bornholm forhandler med mulige forpagtere af kroen og Kyllingemoderen.

I en årrække var Christianshøjkroen et af de spisesteder, visse turister rejste til Bornholm for at opleve. Om den bliver det igen, afhænger blandt andet af forhandlinger, som for øjeblikket er i gang. Naturstyrelsen søger en ny forpagter til kroen og Kyllingemoderen, og selvom det endnu er for tidligt at sige, hvad det ender med, ligger det fast, at der er interesse for at drive stedet i de smukke omgivelser i Almindingen.

– Vi har modtaget tilbud, fortæller skovrider Søren Friese hos Naturstyrelsen Bornholm til Tidende.

Ansøgningsfristen udløb 15. maj, og forpagtningen er ledig til overtagelse 1. juni. Naturstyrelsen lægger vægt på både prisen, forretningskonceptet og ansøgers kvalifikationer, når den skal vælge en kommende forpagter.

– Vi holder samtaler i denne uge. Vi regner med en endelig tildeling i næste uge med lidt held, fortæller Søren Friese.

Tanken bag det hurtige forløb er, at en ny forpagter vil kunne komme i gang med sæsonen hurtigst muligt. Det er dog ikke sådan, at Christianshøjkroen står klar til åbning. Af inventarlisten fremgår det, at der ikke er noget inventar i kroen. Det skyldes, at det ikke er Naturstyrelsen, men den tidligere forpagter, der ejer, hvad der måtte stå af køkkenudstyr samt borde og stole til restauranten. I Kyllingemoderen er der ni bordbænkesæt og tre rulleborde, som Naturstyrelsen ejer.

Åbningsdag er ukendt

Søren Friese kan ikke sige noget præcist om, hvornår Christianshøjkroen og Kyllingemoderen åbner for sæsonen.

– Åbningsdato vil afhænge af samtaler og tildeling, fortæller han.

Når kroen åbner, skal den have høj standard med det formål at betjene publikum bedst muligt, og restaurantens profil skal være natur, sundhed og friluftsliv, fremgår det af udbudsmaterialet. Kyllingemoderen skal drives som forsamlingshus og udlejningslokale til blandt andet selskaber, revy og borgermøder.

Forpagtningsperioden løber frem til 31. december 2027 med mulighed for forlængelse i op til fem år. En ny forpagter overtager allerede indgåede aftaler om arrangementer i Kyllingemoderen, som den hidtidige forpagter har indgået. Forpagter må bruge 1. sal til beboelse.