Første anmeldelser om frostskader er kommet
Når vand fryser til is og udvider sig, kan der opstå revner i vandrørene. Når det igen bliver tøvejr, kan der opstå voldsomme vandskader.
Har du ikke lukket ned for dit sommerhus for vinteren, er det vigtigt at holde øje med vandrørerne. Sådan lyder opfordringen fra Bornholms Brand.
Efter nogle dage med frost og derefter tøvejr har forsikringsselskabet nemlig allerede modtaget anmeldelser om vandskader i bygninger på grund af frostsprængte vandrør.
– Hvis dit sommerhus ikke er lukket ned for vinteren og rørene tømt, så husk at køre forbi de kommende dage når temperaturerne skifter til plusgrader. På den måde kan du hjælpe til at begrænse eventuelle skader og samtidig sikre julefreden, skriver Bornholms Brand i et facebookopslag, og selskabet supplerer, at en vandskade kan koste dyrt.
Frostskader opstår, fordi vandet i rørene fryser til is og udvider sig, så der opstår revner eller sprængninger på rørene. Kombinationen af stillestående vand, uisolerede rør og uopvarmede huse øger risikoen for disse skader på vand- og varmerør, og det er især sommerhuse og ubeboede helårshuse, hvor rørene ligger uden isolering i for eksempel skunken at problemet ses.
Bornholm Brandforsikring anbefaler på deres hjemmeside, at man altid får en autoriseret VVS’er til at hjælpe sig med at lukke et sommerhus ned, for når vandrørene er tømt for vand, er det vigtigt at blæse dem igennem, da der kan gemme sig vand i et ellers tømt system, oplyser selskabet.
Sådan sikrer du rør i ubeboede huse
For at forebygge frostskader i ubeboede huse bør du:
• Tømme blandingsbatterier for vand
• Tømme vaske- og opvaskemaskiner for vand
• Tømme eller frostsikre toiletter
Lader du vandet blive i rørene, er det vigtigt at holde boligen opvarmet, hvis du vil undgå frostskader. En tommelfingerregel er, at der skal være mindst 17 graders varme i bygningen, når frosten bider fra sig. Da frostskader på rørene ofte er dyre at udbedre, er det en dårlig idé at spare på varmen i det ubeboede hus.
Sådan sikrer du rør i beboede huse
Kommer der en længere periode med hård frost, kan selv rør, som bliver brugt hver dag, fryse til.
Det sker for de vand- og varmerør, som ligger uden for boligens varme-zone. Det vil sige rør, som ligger på den forkerte side af isoleringen, fx på loftet eller i skunken. Her er det vigtigt at sørge for isolering af rørene. Desuden kan det være en idé at montere varmekabler på vandrørene.
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration