Café vil sælge donut på bornholmsk

Café vil sælge donut på bornholmsk
Iværksættercaféen Holmer har til huse i kunsthåndværkerduon Matters gamle værksted i Brogade 7 i Nexø, hvor man har indrettet det luftige lokale med som kombineret dagligvarebutik og café i stuen og galleri på første sal. Arkivfoto: Berit Hvassum
IVÆRKSÆTTERI | ERHVERV | NEXØ | Mandag 18. oktober 2021 • 07:30

Der er noget sødt på vej i Nexø. Her bliver det nemlig lige om lidt muligt at sætte tænderne i den velkendte amerikanske donut – bare på bornholmsk.


Iværksættercafeen Holmer i Nexø er klar med et nyt velsmagende tiltag. Onsdag i efterårsferien lancerer de nemlig 'Bornholmerdonut', hvor den amerikanske kage bliver lavet på bornholmske ingredienser.

– De fleste kender til donuts. Få kender til donuts på Bornholm –- det kommer de så til nu, for vi vil onsdag i efterårsferien lancere 'bornholmerdonuts' – og her vil vi give gratis donuts til alle på lanceringsdagen, siger Paulie Melnyk, der sammen med Jeremy Bersier åbnede Holmer i Brogade i august.

Gør det helhjertet – eller slet ikke

Planerne har egentlig været i støbeskeen i noget tid, og den seneste måned har kompagnonerne arbejdet på højtryk for at udvide køkkenet, hvor hele 11 nye køkkenmaskiner er blevet erhvervet til at assistere i processen med at fremstille de amerikanske kager som både omfatter værktøjer som en dejudruller og en frituremaskine. For skal det gøres, skal det gøres ordentligt, understreger Paulie Melnyk.

– Enten skal man gøre det helhjertet, ellers slet ikke. Så vi lægger hårdt ud og lancerer 14 smage, der blandt andet inkluderer de klassiske amerikanske som glaseret, Oreo- og Daimtopping, siger Paulie Melnyk og tilføjer, at det oprindeligt var kompagnonen Jeremy Bersier, der havde ideen om bornholmerdonut med sig, da iværksætterduoen startede Holmer.

– Før Jeremy kom til Bornholm, var han en del af The Donut Shop i København, der leverede til alle 7-Eleven butikker i hele landet, og det har derfor altid været hans hjertebarn at starte noget lignende her på Bornholm, fortæller Paulie Melnyk.

Bornholmsk islæt i fokus

Ligesom dna'et i butikken Holmer, der er centreret omkring bornholmske fødevarer, vil også bornholmerdonutten lægge sig i kølvandet på den tradition.

– Vi vil lave alt fra bunden, og så vidt muligt bruge bornholmske ingredienser med bornholmsk mel fra Bornholms Valsemølle og mælk fra andelsmejeriet. På sigt er det også planen at bruge bornholmsk æg og smør, så snart vi har en forhandleraftale på plads, fortæller Paulie Melnyk.

Han håber, at det nyeste tiltag kan være med til at udvikle cafeen som samlingspunkt for særligt borgerne i Nexø.

– Vi oplever, at der har manglet sted i Nexø, hvor folk – og særligt de unge – kan komme og hænge ud mere uformelt, og uden at det skal koste en formue. Så vi håber, at den traditionelle kaffe og kage kan blive til kaffe og donuts hos os, siger Paulie Melnyk.

Der vil være gratis donuts til alle onsdag den 20. oktober fra klokken 12.

 


Holmer

Holmer åbnede i august som en kombineret cafe- og dagligvarebutik for bornholmske producenter og iværksættere.

Bag butikken står makkerparret Paulie Melnyk, der også driver vandkefirfirmaet NXØ Brewery, og Jeremy Bersier, der har Pizza Deli i Rønne og Nexø.

Holmer forhandler i skrivende stund godt 50 bornholmske varer, der blandt andet tæller syltede agurker fra Rømer, Sauerkraut fra Biona, fisk på dåse fra Fangst, mel fra Bornholmerhampen og Bornholms Valsemølle.



FÅ ABONNEMENT