28-årig fik pludselig lyst til at være sin egen chef

28-årig fik pludselig lyst til at være sin egen chef
Ude på landet kan man være lidt billigere, siger Nicolai Sejer Andersen. Foto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Torsdag 20. oktober 2022 • 05:30

Automekaniker Nicolai Sejer Andersen skulle egentlig bare have et hobbyværksted, men så begyndte kunderne at blive flere og flere.


Når man brænder for at rode med biler og mekanik, så må man da have sit eget autoværksted. Det mener Nicolai Sejer Andersen, der på fredag officielt slår porten op for sin nye virksomhed, Sejers Autoservice.

Lokalerne på Lundsgårdsvej 1 er ikke fremmede for den nye værkstedschef, for efter han blev udlært som mekaniker hos Midtbornholms Auto, arbejdede han en periode for Bornholms Service og Skadecenter, der lå på adressen tidligere.

Der skulle dog flere udfordringer til for den unge mekaniker, og derfor begyndte han i 2016 på en ny uddannelse som maskinmester.

Er der fordele ved at kombinere uddannelsen maskinmester med automekaniker?

– Når jeg starter op nu for mig selv, så er det rigtig godt at have den baggrund, for man lærer rigtig meget om ledelse. Og nu ser vi også flere og flere elbiler på de danske veje, og en del af maskinmesteruddannelsen er, at man tager en el-autorisationsprøve, så det giver mig et rigtig godt kendskab til el, både i forhold til hvordan elbilerne fungerer og også alt med ladestandede og den slags.

Er der stor forskel på at servicere en almindelig bil og en hybridbil?

– På en hybrid skal man både kontrollere benzin- eller dieselmotoren og så hele hybridsystemet. Og de to systemer skal kunne snakke sammen. Så det er vigtigt at forstå, hvordan de to systemer fungerer individuelt, men også hvordan de snakker sammen.

Tror på det

Efter Nicolai Sejer Andersen i januar 2020 blev uddannet som maskinmester, fik han job i en virksomhed i Roskilde, og pendlede herefter i halvandet år. To måneder efter han startede i jobbet, blev hans søn født, og dermed var der mere og mere der trak på Bornholm. Og i januar 2022 startede han i jobbet som faglærer på Campus Bornholm, hvor han dog ikke blev særlig længe.

– Meningen var, at jeg bare skulle have et hobbyværksted her, og så pludselig kom der flere og flere kunder, og så havde jeg lyst til at være min egen chef. Altså det med at rode med biler og købe og sælge, det er det, mit hjerte brænder for, siger Nicolai Sejer Andersen.

Værkstedet på Lundsgårdsvej har stået mere elller mindre tomt i fem år, og derfor har det krævet en ret stor investering at få det rette udstyr sat op igen.

– Nu er alt nyt. Der er intet tilbage fra dengang, altså bortset fra disken og skrivebordet på kontoret.

Det er en stor investering? Hvordan tør man det som 28-årig?

– Jeg tror det handler om at være godt klædt på, og det føler jeg, at jeg er, fordi jeg både har en uddannelse som mekaniker og som maskinmester. Og jeg har desuden været med i en startup-virksomhed, der producerede en robot til kabelbranchen, så igennem det job har jeg fået en masse ledelseserfaring. Og så tror jeg på, at det nok skal gå.

Er der noget, du er bekymret for?

– Det er klart den krise vi står i nu. Men jeg tror også på, at når jeg nu ligger lidt ude på landet, og min husleje er lidt billigere, og jeg ikke skal betale løn til en masse medarbejdere, så satser jeg på, at jeg kan holde prisen lidt nede, så folk stadig kan få råd til at få lavet deres biler. Bilerne skal jo laves, og folk skal kunne køre på arbejde, også selvom der er krise, og når alt andet stiger.

Værkstedet ligger ude på landet. Kan det være en ulempe?

– Havde jeg ligget i Rønne, hvor for eksempel Bilhuset ligger, så havde der da været en masse eksponering, men jeg tror også på, at når jeg ligger herude på landet, så kan jeg være lidt billigere. Og jeg tilbyder også folk der bor i Rønne, at hente og bringe deres bil gratis, når de for eksempel er på arbejde. Jeg vil gerne yde lidt bedre service end alle de andre. Det betyder meget for mig selv, at folk giver en god service, så det kommer jeg også selv til at gøre.

 


 

Dyrt at starte op

Hvad er dine fremtidsplaner?

– Hvis vi ser fem år frem, så håber jeg da, at jeg har fået nogle flere kunder, og så tror jeg på, at jeg har fået opbygget et værksted, som er fremtidssikret. Nogle af de store værksteder står foran at udskifte en masse ting, og fordi mit værksted er helt nyt, så har jeg ikke en masse gammelt, jeg først skal af med.

Så jeg håber det bliver nemmere for mig, at omdanne værkstedet til det der kræves med flere og flere elbiler og hybridbiler.

Så man bruger nogle andre værktøjer til de nye biler?

– Ja, det bliver meget mere computerstyret. Der er flere bilfabrikker, der låser deres biler for at tvinge bilejerne til at køre hen på de autoriserede værksteder. Men jeg håber jeg kan få investeret i meget af det nye udstyr, så jeg kan være en del af det.

Generelt mener Nicolai Sejer Andersen at det er dyrere at starte et værksted op i dag, end det tidligere har været.

– Der er en masse nye ting, man er nødt til at have. Jeg har for eksempel investeret i en fire-hjuls-udmåler. På elbiler betyder rullemodstand rigtig meget. Står dækkene lidt skævt, har man en højere rullemodstand, og så bruger man mere kapacitet fra batteriet. Derfor er udstyret vigtigt, så jeg kan aflevere bilerne mest muligt el-besparende, forklarer han.

Ud over værkstedet vil Nicolai Sejer Andersen også handle med brugte biler – især mindre biler.

– Jeg koncentrerer mig meget om de mindre brændstofsøkonomiske biler. De der koster under 1.000 kroner om året i ejerafgift. Jeg tror, at flere og flere tænker på miljøet, og vil være med til at fremme den grønne omstilling, og derfor købe biler, der kører længere på literen.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta

‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT