Sommerhus-kolossen krænker lokalmiljøet

Sommerhus-kolossen krænker lokalmiljøet
LEDER | 23. SEP 2023 • 05:30
LEDER
23. SEP 2023 • 05:30

Sommerhuskolossen i Sandvig er et tab af bornholmsk kultur.

Mådehold.

Det ord bruger indehaver af Hotel Nordlandet Martin Schmidt om sit ønske for nyt byggeri langs kysten mellem Allinge og Sandvig, hvor den 9,2 meter høje og 261 kvadratmeter store sommerhus-kolos netop nu skyder op på Strandvejen 74.

Ingen udover bygherren selv og hans leverandører kan formentlig se noget skønt i det store skærmende byggeri, der desværre varsler en helt ny og skræmmende jetset-arkitektur på den populære kyststrækning.

Som luksussommerhus skal gæsterne i huset nok føle sig vel tilpas på de store terrasser og bag panoramaruderne med udsigt til den smukke natur og det fantastiske lokalmiljø, hvis de ellers kan ignorere naboernes fortvivlede blikke.

Det er lykkedes bygherren og den lokale arkitekt at få kommunen med på det upopulære og voldsomme projekt, så det indtil videre lever op til gældende lovgivning. En borgergruppe udfordrer dog denne påstand. Ifølge dem er huset for stort til tilladelserne, og så skal det naturligvis ikke eksistere. Men bliver det stående, bliver det en skamstøtte over manglende mådehold. Mellem Helligpeder og Teglkås ligger et andet brud på vores kultur, hvor et lille og gammelt fiskerhus først fik lov at forfalde, derefter fik nedrivningstilladelse og i dag er erstattet af en kæmpe glasfacade indrammet i en stor trist betonkasse med første klasses udsigt - indefra.

Udfordringen er, at dygtige bygherrer indimellem formår at gradbøje reglerne til at bygge så stort som muligt med mest muligt glas og terrasse-udsigt til vores skønne natur uden hensyn til det unikke lokalmiljø. Sker det samme på en øde landejendom, generer det ingen. Men når byggeri uden mådehold opføres i vores skønne og bevaringsværdige områder, så er det et tab af kultur, der kræver borgerinvolvering. Når kolosserne bygges uden modstand, skaber de præcedens og baner vejen for ny ødelæggelse af vores dejlige Bornholm.

Dette er ikke et argument for lade være med at bygge nyt. Men skal det ske i vores unikke områder, skal det ske med mådehold og hensyn til det eksisterende miljø. Ellers ender hele Bornholms herlighed med at blive ødelagt af brutale glasfacader.

Luksussommerhuse i kolos-klassen er desværre ikke gode for lokalmiljøet. Det skal vi kæmpe imod, og derfor er det skønt, at borgerne i Sandvig og Allinge er ved at forene sig i en borgergruppe, der kan sikre kontrol af byggeriet og organisere den vigtige modstand mod at ødelægge vores fantastiske kultur.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 28-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag eftermiddag, onsdag morgen: Meget tydelig kogespids (17-21). Generelt høje priser hele dagen. Vi skal helt frem til mellem kl. 01 og 05, før den rene elpris kommer under en krone/kWh - og vi kommer i nærheden af 2 kr./Kwh inklusiv nettariffer, bidrag til Energinet og energiafgift til staten. Opdateret kl. 13.05. Næste opdatering kl. 01.14.

Bornholms energi og forsyning