Man kan ikke køre en ø på el-busser alene, vi har brug for tilflytning, prioritering af børn samt en robust økonomi

Man kan ikke køre en ø på el-busser alene, vi har brug for tilflytning, prioritering af børn samt en robust økonomi
"Sund økonomisk politik føres ikke ved at pille rundt i en masse småjusteringer, så alle de dedikerede bornholmere, der hver dag arbejder for at få ting til at lykkes, får revet deres grundlag væk under dem. Der skal tænkes mere i kontinuitet og i det lange perspektiv", skriver Caroline Meyer White. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 8. SEP 2021 • 11:30
Af:
Caroline Meyer White
 Spidskandidat Alternativet
KV21
 Virksomhedsejer i byggebranchen
rådgivende ingeniør
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
8. SEP 2021 • 11:30

Hvordan skal tilflytningsindsatsen kunne lade sig gøre uden pasning til børnene?!

Jeg er rystet. Det er helt uanstændigt at fjerne så mange små men vigtige elementer på børn, skole og familieområdet. Vores mindste og svageste borgere nedprioriteres. Alternativet (Å) ønsker trivsel og fremsyn, via glade børn, sund økonomi – og SÅ kan man begynde at tale om et lækkert rådhus. Skal der bygges nu, skal det være børnehaven i Allinge og en reel udbygning af Trilobitten. Paradisbakkeskolen har ikke flere klasselokaler, og eleverne har strømmet til de sidste år, det tyder ikke på at stoppe. Der mangler pt. institutionspladser til de mindste. Det betyder, at om blot to år, mangler der til børnehavealderen.

Et segment, jeg ikke mener må overses, er de mange, der vælger Bornholm til, fordi man kan få ’det gode liv’, hvor man løber knap så stærkt som tendensen ellers er i dagens Danmark. Man kan prioritere samvær med sine børn under opvæksten, fordi udgifterne til hverdagslivet kan dækkes af én indkomst. At skære på så små poster som til de familier, der ønsker at passe de små selv, er en dårlig prioritering. Der er kommet mange af disse familier til de seneste år, forsørgeren i de familier bidrager også til den bornholmske økonomi.

Privatskolernes SFO’er er også en tilflytningsindsats. Der skal ikke skæres på dette område, tværtimod skal der etableres fritidstilbud også til 4. – 6. klasserne, for alle øens børn. Det er både tilflytning men også forebyggelse, så unge, der har udfordringer, ikke ender i større problemer få år fremme i deres tilværelse.

Vi fik el-busserne og elbilerne. Det er naturligvis godt. Træk på kommunekassen kan netop forsvares med denne type af investeringer, som over den samlede levetid af disse køretøjer, vil give en besparelse. Den store udskrivning bidrager til en mere robust økonomi fremadrettet. Det er netop det, vi skal have for øje.

Sund økonomisk politik føres ikke ved at pille rundt i en masse småjusteringer, så alle de dedikerede bornholmere, der hver dag arbejder for at få ting til at lykkes, får revet deres grundlag væk under dem. Der skal tænkes mere i kontinuitet og i det lange perspektiv. Byggebranchen løber allerede så stærkt, som den kan. Skal man stimulere erhvervslivet, er det ikke her behovet ligger i øjeblikket. Det den, og mange andre brancher mangler, er arbejdskraft. Kommunen bør prioritere indsatser, der sikrer arbejdskraften! At Rune Holm får en kollega er godt. Men der skal meget mere til. Tilflytterindsatsen skal være nr. 1. Det er nærmest modsat i det her budgetforlig.

Når vi skal bygge, skal vi ruste branchen til morgendagens krav ved at indføre klare og ambitiøse krav til bæredygtighed i det kommunale byggeri. Uanset hvad det næste byggeri kommunen kaster sig over bliver, må det blive et demonstrationsbyggeri for, hvordan kravene opfyldes i praksis.

Som konsulent for Nyborg kommune, har jeg udarbejdet bæredygtighedskrav for deres kommunale byggeri. Nyborg minder om Bornholm i størrelse og type af anlægsopgaver, hvorfor kravene har fokus på dette. Jeg vil arbejde for, at vi på Bornholm vedtager et lignende sæt af krav til bæredygtighed i det kommunale byggeri.

Efter min mening får man ikke point i politik for at være hurtig. Tværtimod, målet må være at have så mange med som muligt. Det er at lade hånt om demokratiet, når S og V indgår et forlig alene, uden at have gjort en større indsats for at tage bredere hensyn. Når man først har fået indflydelse, har man ansvar for hele øen, uanset hvem der var ens vælgere ved foregående valg. Det ansvar udviser vores to borgermesterkandidater til kommende valg desværre ikke med denne budgetproces og dette resultat.